A végtelen orosz sorozatok

Megosztás:

A szovjet filmművészetet nem kedveltem, bár akkor is volt pár figyelemreméltó alkotás.

A kedvenc filmem pl. éppen egy szovjet sci-fi film, a Kin Dza Dza, melyet mindenkinek meg kell néznie! S a Moszkva nem hisz a könnyeknek is benne van kedvenc 10 filmem között.

De ezek kivételek. Az akkori cenzúra és totális kontroll nem tette lehetővé igazán jó filmek megalkotását.

a Kin Dza Dza angol reklámja

Az akkori sorozatok azonban rövidek is voltak. Amióta nincs Oroszországban cenzúra, ömleni kezdtek a jobbnál jobb filmek, köztük a filmsorozatok. A legtöbb iszonyatosan hosszú, viszont ezek mégsem latin-amerikai típusú lassú történetek, hanem dinamikusak, ami miatt nem unalmasak.

Pár kedvencet mutatnék be.

А Hóhér című sorozat a német megszállás alatt 1500 embert kivégzett orosz kolaboracionista Antonyina Makarova történetét mutatja be, akit csak 1979-ben lepleztek le a hatóságok. (Ugyanabban az évben halálra is ítélték és kivégezték.) Rendkívül fordulatos filmsorozat, annak is, aki ismeri a történelmi személy sorsát.

kinopoisk.ru

Viktorija Tolsztoganova, orosz színésznő, aki a tömeggyilkos szerepét játssza a sorozatban

A Magyarország is híressé vált Élet a Marson című angol sci-fi krimi sorozatnak megszületett a helyi verziója több országban is. Az egyik az orosz változat, melynek címe: A Hold túlsó oldala. Bár az eredeti angol sorozat se rossz, az orosz jobb nála – ritka eset, hogy az utóverzió jobb az eredetinél.

A történet teljesen ugyanaz, mint az angol eredetiben: azaz egy bünűgyi rendőr balesetet szenved, aminek következtében visszarepül az időben 35 évet. Az orosz változatban persze külön elem a politikai: hiszen a rendőrtiszt a mai Oroszországból a szovjet valóságba kerül vissza.

osl

Pavel Gyerevjanko orosz színész Mihail Szolovjov százados szerepében a moszkvai bűnűgyi rendőrségtől

Sajnos az orosz sorozatnak született második évadja is, mely viszont borzalmas. A második évad alternatív történelem, a történet alapja: az első évadban a főhős ténykedése megváltoztatta a múltat, aminek következtében a Szovjetúnió ma is létezik. Persze vannak  a második részben is vicces elemek, pl. a Szovjetúnió embert küldött a Marsra, ami miatt mindenhol „A Mars a miénk!”jelszavak láthatók az utcákon – nyilvánvalőan a túlzásba vitt „Miénk a Krím!” feliratok paródiája, Alaszka csatlakozott a Szovjetúnóhoz Alaszkai Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság néven, vicces kinézetű szovjet gyártású mobltelefonok, stb., de egészében a második évad szégyenletes butaság a zseniális első évadhoz képest.

mars

Miénk a Mars!

telefon

szovjet mobiltelefon, 2012-es gyártmány

A Vereség című sorozat Berija bukását mutatja be, Berija szempontjából elmesélve.

pro

a filmbéli Berija és Hruscsov

A Népek atyjának fia Vaszilij Sztalin, Sztálin második fiának törtenetét meséli el, mintha maga Vaszilij mesélné el azt. A gyerekorában kezdődik a történet, majd bemutatja Vaszilij katonai pályáját, majd súlyos alkoholizzusát, végül apja halála utáni száműzetését.

sin

a filmbéli Sztálin és fia

A Szovjetúnió összeomlása előtti események mutatja be a szovjet titkosszolgákatok történetén keresztül mutatja be a Hol kezdődik a haza című sorozat. Nagyrészben a filmsorozat megtörtént, valós események alapszik. Gorgyijevszkij és Poljakov nyugati ügynökök története is érintve van a filmben.

rod