Venezuela kérdése

By | 2023-11-15
Megosztás:

A ballib táborban Venezuela kérdése olyan, mint Kádár kérdése.

Ismert jelenség: a ballib keménymag egy része szerint az a baj Zorbánnal, hogy kádárista. Ami ellen leghangosabban a ballib keménymag másik része tiltakozik, hiszen szerintük Zorbán rossz, viszont Kádár meg jó volt.

Valami ilyen volt és van Venezuela ügye, különösen Chávez elnöksége alatt (Chávez elnöki mandátuma alatt halt meg 2013-ben).

Itt a ballib tábor rendszeres érve volt, hogy Zorbán utánozza Chávezt és diktatúrát épít. Ami ellen kétségbeesetten protestált a kevés marxista a ballib tábor szélén.

Ugyanis ilyen jelenség mindig volt a ballibeknél. Aki az 1989-as pártszakadásnál nem ment Thürmerékhez, hanem az elvileg szociáldemokrata MSZP-vel tartott, azok között akadtak azért szélsőbalosok, akik valahogy abban reménykedtek, le fogják téríteni balra az egyre liberálisabb MSZP-t. Egészen 2009-ig volt ilyen frakció az MSZP-ban, Bajnai fellépése volt az utolsó csepp a pohárban, mely végleges távozásra késztette a kis társaságot.

De a másik oldalon, a kőkeményen ballib-ellenes Thürmeréknél is lett idővel egy csoport, mely viszont valamiféle „összefogást” akart a ballibekkel a „fasiszták” ellen. Persze ez csak kb. 2 tucatnyi ember volt – gyakorlatilag Vajnai Attila és felesége Krisztina, meg pár haverjuk -, de a ballib médiák sztárolták őket, így úgy tűnt, valódi erőt képviselnek. Egy időben még magát MMM-et – a Magyar Marxista Messiást -, azaz TGM-et is becsábították valamelyik legújabb törpepártjuk vezetőségébe!

S egy időben még ment is valami „összefogás”, talán éppen TGM jóvoltából, akinek erős hatása maradt volt ballib elvtársai között, de mindez gyorsan összeomlott. S a fő külpolitikai ok éppen Venezuela volt. Attila többször is tajtékzott, hogyan lehetséges, hogy a ballib megmondóemberek „magyar Chávezről” értekeznek Zorbán kapcsán, mikor pedig Zorbán fasiszta, Chávez meg a „mi emberünk”.

Ami az egészben jó hír: a Fidesz abbahagyta korábbi nevetséges diktúrázását Venezuelával kapcsolatosan. A legutóbbi venezuelai puccskísérlet – 2019 – során a magyar kormányzat még a sikertelen puccsista CIA-ügynök Juan Guaidó oldalára állt, akinek programja kimondta: Venezuela legyen az USA által irányítva.