Veszprém után

By | 2015-02-24
Megosztás:

A ballib jelölt nyerésének oka a választók masszív távolmaradása az urnáktól. Most alig 45 % ment el szavazni,míg tavaly ugyanott 64 % szavazott. Azaz 19 % otthon maradt.

Ami az egyes pártokat illeti, az LMP, a Fidesz és a Jobbik szavazóinak a fele otthon maradt, míg a ballib szavazótábor elment szavazni ugyanolyan számban, mint tavaly.

Azaz: a ballib tábor nem növekedett semmit, maradt azonos, a jelölt „függetlensége” nem hozott plusz szavazatokat. Egyszerűen a ballib pártok jobb kampányt csináltak, jobban mobilizálták SAJÁT táborukat, ennyi az egész. A többi három párt szavazóinak a fele pedig egyszerűen nem ment el szavazni. Tulajdonképpen ezzel nyert a győztes.

Valójában a ballibek csak a Fidesz új választási törvénye miatt tudtak nyerni. Ha lett volna második forduló (ahogy ez az előző választási tv. szerint lett volna), azt szinte biztosan elvesztették volna. Ezzal a ballibek tőrt döftek a saját hátukba, hiszen ezek után nem lehet többé se választási csalásról, se diktatúráról beszélni.

A ballib öröm egyébként is alaptalan. Az USA rájött: a „baloldal” támogatásával Orbán nem győzhető le, így most lovat váltottak. Ennek jele a masszívan baloldallenes, sőt szélsőjobbos szövegeket halandzsázó Kész nyomása is, annak kikényszerített támogatattása a ballibek részéről, meg persze a csődött mondott André Veesenmayer Badfriend expressz hazapaterolása is.

Azt kell mondanom, az háttérhatalom új taktikája profi. Magyarországon 3 jobboldali párt lesz a 3 fő politikai szereplő. A Fidesz, a Jobbik, s a Fidesz II., más néven Soros-Simicska párt, melynek első parlamenti képviselője Kész Zoltán.

Nem hinném, hogy képes lenne Orbán megküzdeni sikeresen mindezzel. 2018 a bukás éve lesz. Ha valóban államférfi, a maradék 3 évét arra fogja felhasználni, hogy tartóssá tegyen egyes elért eredményeket. A helyzet mindenesetre bonyolult. Kérdés: érdemes-e ilyenkor kockáztatni vagy sem. Ez olyan helyzet, melyhez hasonlóban Horthy volt uralma utolsó 2 évében. Nehéz ügy…

A 2018-as valószínű kimenet, ha addig nem történik drasztikus változás egy Fidesz II. vezette kormány, melynek tagja lesz a 10 %-os ballib tábor is. Ellenzékben marad a Fidesz I., a Jobbik, s az LMP.