A két zsidó archetípus

By | 2023-10-26
Megosztás:

Az újabb izraeli-palesztín háború kapcsán megint megjelent a két zsidó szélsőség.

Az átlagmagyarnak meglepetés, hogy két szélsőség van, mert ő csak egyet szokott ismerni: a mindenhol nácikat látó zsidó szélsőségest, aki szerint Izraelnek joga van mindenre, míg mindenki másnak meg semmire. Hiszen Magyarországon ez a ballib szellemiség egyik sajátos alkotóeleme.

Persze ez is megjelent most. Aki teljesen komolyan nyilatkozik, hosszú történelmi ívet vonva a keresztény antijudaizmustól a Hamaszig, mely szerint az egész világ a zsidók gyűlölete körül forog, s mindenki antiszemita, az is, aki esetleg nem az, mert az is az tudatalatt.

Ami meglepetés: megjelent a másik szélsőség is. Nyugaton ez persze régi jelenség: a zsidó aktivista, aki palesztín zászlót lengetve követeli kb. Izrael megsemmisítését.

A Partizán igen bátor. Már kapott csúnya kritikát is emiatt, de tény: meg merték jeleníteni ennek a típusnak az immár Magyarországon is megjelent példányát.

A magyar zsidó lány, az ex-cionista Hanna olyan szankciókat követel Izrael ellen, amik manapság Oroszország ellen mennek. A műsorban szintén szereplő, Magyarországon élő palesztín menekült csaj sokkal mérsékeltebben szólal meg Izraelről, mint Hanna!

Nekem az ilyesmi baromira nem tetszik. Azt érzem, mint ami a már szerencsésen haldokló Határátkelő blogon zajlott éveken keresztül: amikor nyugatra kiment magyarok láthatóan nem találták meg ott számításukat, s ezt azzal kompenzálják, hogy éjjel-nappal Magyarország ellen küzdenek a neten, lásd „letagadom, hogy magyar vagyok, mert zorbánfasiszta mucsaizmus tombol volt hazámban„. Ugyanezt érzem Hannánál: kiment Izraelbe lelkesen, nem tetszett neki, visszajött, s most átállt az ellenoldalra, a csajnak néha szabályosan remeg a hangja, érezhető mennyire személyes nála mindez. Nagyon mérges Izraelre, hogy az nem bizonyult annak a földi paradicsomnak, amire ő számított!

S nem mondom, hogy minden szava hazugság lenne, mert pl. elmond jogos kritikákat – lásd, a palesztínok másodrendű emberek Izraelben, az állam mindegyikükre a priori terroristaként tekint, stb. -, dehát mindez egyáltalán nem indokolja ezt a személyes, teljesen abszurd érzelmet.

52. perctől