A magyar pártok jövője

By | 2014-04-10
Megosztás:

Kik a fő vesztesek? Ez nyilvánvaló: az Együtt, a PM, és a Liberálisok. Ők mennek a szemétdombra. Ezek eleve saját tábor nélküli fantompártok voltak.

Az MSZP és a DK szakítanak. A DK lesz a fő liberális erő, a szoclib verzióban. Az MSZP meg nyitni fog balra és enyhén zárni a liberális oldal felé, különösen a nemzeti kérdésben lesz antiliberális, ez a folyamat már tavaly elkezdődött.

A Fidesz marad prefasiszta, populista erőként. Lassan ki fog hullani az Európai Néppártból. Emiatt ki fog alakulni a Fidesznek egy jobboldali vetélytársa, a konzervatív-liberális térfélen.

A Jobbik össze fog menni. Egyrészt a balra tolódó, antiliberálissá váló MSZP vissza fogja hódítani a híveit, akik jobb híján a Jobbikra szavaztak eddig. Más részről nem fog bírni a Fidesszel. Emiatt a Jobbik kénytelen lesz jobbra tolódni,

A másik forgatókönyv, hogy a Fidesz megy össze, s a Jobbik – balrább tolódva – átveszi a helyét. Ezt szerb forgatókönyvnek nevezném, Szerbiában gyakorlatilag ez történt: a szélsőjobb párt a centrum felé tolódott és mára a fő konzervatív-liberális erő lett.

Ezzel kapcsolatban esélyes Mo-n még a lengyel forgatókönyv. Ez akkor fog bekövetkezni, ha az MSZP mégsem képes balra tolódni, s marad zagyva ballib párt. Ez esetben marginalizálódni fog. Lengyelországban ez történt: a két fő erő a Fideszhez sokban hasonlító, helyi prefasiszta, populista párt és a konzervatív-liberális jobboldal, miközben a posztkommunista párt marginális lett..

Az LMP sorsa bonyolult. Vagy tisztán zöld párttá válik vagy akár a polgári baloldal oldalán is jelen lehet. Az is lehet, hogy nem marad hely neki, ez a többiektől is függ. Jóslatom: a PM megmaradt emberei vissza fognak kéredzkedni az LMP-be pár hónapon belül, ideértve egyetlen parlamenti képviselőjüket is.

*

U. i.: Aki a kevés jó magyar politikusok egyikének nagyszerű elemzését szeretné hallani, annak a www.atv.hu/videok/video-20140410-friderikusz-2014-04-09 videót ajánlom.