Balliba butaságok contra fidesznyik ökörségek

Megosztás:

A magyar blogszféra – és különösen a blog.hu – intenzív figyelése során szűrtem le a tapasztalatot: mindkét oldal fanatikusai szinte teljesen hasonló alacsony szinten vannak, s igyekeznek egyformán maximálisan kerülni a gondolkodást.

Összeállítottam egy rövid listát a legjellemzőbb tévhitekkel, melyeket az ellenkező oldalak elvakult hívei vallásos hittel védenek és terjesztenek.

*

Magyarország gazdasági és életszínvonalbeli romlása a térségben:

Fidesznyik: Mindenért az elmúlt 8 év tehet, amikor Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai a szakadék felé indították az országot

Balliba: Mindenért az első Orbán-kormány a felelős, mely populista ígéretekbe hajszolta az országot, ennek lett foglya az MSZP is 2002 után. Bajnai sikeresen kivezette ebből az országot, de ismét jött Orbán, aki megint mindent elrontott.

A valóság: az első Orbán-kormánytól kezdve mostanáig egyetlen kormány sem produkált semmi pozitívat e téren, egyformán felelős mind a két párt.

*

Az adórendszer

Balliba: az egykulcsos SZJA az igazságtalanság csúcsa, a gazdagokat meg kell erősen adóztatni.

Fidesznyik. a különadók nem terhelik az embereket, a magasa ÁFA pedig igazaságos, mert a fogyasztást terheli.

A valóság: az egykulcsos SZJA bevezetése kifejezetten a jó lépések egyike volt. Sajnos nem hozott eredményt, de ez nem az SZJA hibája, hanem az egész adórendszer hibája. Ha egy ország mindenkit gazdagnak mond, aki kicsit is az étlag felett keres, az az ország sosem lesz gazdag. Réadésul a milliomosokat eleve nem érinti az SZJA magas kulcsa, azaz demagógia a gazdagok erőteljesebb szerepvállalásáról beszélni ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Magyarország az első helyen áll ma is az EU-ban az adószint tekinrtetében. A különadók pedig beépülnek az árakba, azaz az emberek fizetik őket. A magas ÁFA csepet sem jó, mert tönkreteszi a kereskedelmet.

*

Szavazati jogok

Balliba: ne szavazzon, aki külföldön él, mert nem adózik és nem él az országban.

A valóság: a szavazati jognak Mo-n 1920 óta semmi köze az adózáshoz, ekkor szűnt meg a vagyoni census. Ha köze lenne, a nyugdíjasok, diákok, munkanélküliek, háztartásbeliek sem szavazhatnának. Az életvitelszerűség pedig egyre kevésbé lehet szempont a mai mobilis világban. A Mo-n élő külföldiek hiába élnek és adóznak Mo-n, még sincs szavazati joguk. A szavazati jog alapvetően egy politkai jog, mely az állampolgárok közösségét illeti meg, s az állampolgárnak nem kell cserébe “hálásnak” lennie.

*

Egyházak állami finanszírozása

Balliba: ne fizesse az állam az egyházak hitéletét, mert az alkotmány kimonjd az állam és az egyházak elválasztását, s egyébként meg ez úgyis magánügy, így mindenki maga fizesse a saját hobbiját.

A valóság: a költségvetésből számtalan részérdekre megy pénz, azaz nem lehet érv, hogy “fizesse meg az aki használja”, hiszen számtalan esetben ez nem valósul meg. Az egyházak állami finanszírozása valójában cask egy rész a több száz államilag finanszírozot nem-állami tevékenység közül.

*

Trianon

Fidesznyik: világraszóló igazságtalanság.

Balliba: a magyarok a hibásak, mert elnyomták a kisebbségeket.

A valóság: elkerülhetetlen volt az adott körülmények között.

*

S végül napjaink örökzöldje: növekszik a magyarok kivándorlása az országból.

Ha most Gyurcsány vagy Bajnai lenne a kormányfő, akkor a Fidesz azzal kampányolna, hogy a rohadék magyarellenes ballibek miatt a magyarság kénytelen elhagyni hazáját és megalázó foglalkozásokat vállalni más országokban. Amikor erre valaki azt válaszolná, hogy ez butaság, mert ha a Fidesz lenne kormányon, akkor is mennének az emberek, azt a választ kapná a kormánypártiaktól, hogy aki ilyet mond, az fizetett komcsi bérkommentelő és utálja a magyarokat.

De mivel, most a Fidesz van kormányon, így ezt a balliba oldal mondja, s a fidesznyik oldal meg az ellenkezőjét mondogatja.

***

Különösen így távolról figyelve feltűnik a magyar közélet szélsőséges jellege.

Az egyik oldalon „jobboldali” cimke alatt láthatunk egy nacionalista, a valóságtól teljesen elszakadt, azonban erősen baloldali gazdasági alapokon álló, populista gondolkodást. Eközben a másik oldalon láthatunk „baloldali” cimke alatt egy gazdaságilag alapvetően helytálló, azonban más tekintetben szintén valóságidegen, társadalompolitikailag radikálisan hagyományellenes gondolkodásmódot.

Kicsit leegyszerűsítve: esztelen trianonozás contra buzi büszkeség. Az utolsó napok 2 élménye magyar rádió hallgatása közben számomra ezt erősíti. Az egyik Orbán Viktor kongresszusi beszéde, melyet bármely baloldali latin-amerikai népvezér megirígyelne: a nacionalizmus és a marxizmus demagóg elegye a lehető legmanipulatívabb alakban. Más részről egy stúdióbeszélgetés a Klub Rádió egyik műsorában, ahol a neves liberális megmondóember az új magyar alkotmány elemzése során a legnagyobb figyelmet a házasság mint férfi és nő közti kapcsolat meghatározását találta a legelrettentőbb vonásnak a fideszes alaptörvényben.

Ilyenkor az embernek a közhellyé „nemesült” vicc jut az eszébe: de hová álljanak a belgák?