Fel akarnak világosodni

By | 2021-02-07
Megosztás:

A múlt héten a HVG-ben jelent meg egy elemzés Daniel Dettling – akit nem ismerek, de biztosan valami fűrer, hiszen „vezető német elemző” – cikkéről, melynek címe Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen. Gondoltam, elolvasom, de a második bekezdéstől fizetős a cikk. Megkerestem hát az eredeti cikket, de láss csodát, az is fizetős!

Ezek a libbantak teljesen eszüket vesztették, most már a saját propgandájukon is nyerészkedni akarnak. Persze a pozitív oldala az egésznek: így kevesebb embernek jutnak el marhaságaik. De mindegy, lássuk a mondanivalót.

Annyi azért kiderült, hogy rettegni kell, mert a buta népek csalódtak a demokráciában, ezt pedig csúnyán kihasználták gonosz populista depoták, de hála Istennek van megoldás a felvilágosodás.

90-es évek magyar légköre ez volt: mindent a liberális elit hatalmába kell helyezni, az majd megnevel minden „bunkó” magyart, s jön a paradicsom. Németországben eleve az egyetlen és kötelező narratíva, s aki ellentmond, az náci.

Az idő viszont halad, s a liberalizmus térvesztése egyre érezhetőbb, ott is, ahol erről tilos beszélni. A liberális elit segéderői pedig vészharangoznak: új felvilágosodás kell. Pedig az eddigi egy darab felvilágosodással már elgonoszították a világot, de úgy tűnik, makacs „fasiszta” ez a szemét világ, s kezd magához térni. Liberálisék ezért szeretnék ismét elővenni a vasdorongokat és minden ellenkezőt agyonverni.

Rossz hírem van számukra: amit az emberek már egyszer megtapasztaltak, azt képtelenség újra megtenni. Az ilyen Dettli féle makákók hatalmas bukást fognak elkönyvelni.