Feminista hazugság

By | 2020-03-08
Megosztás:

Nőnap alkalmából a feminista hazugságokról.

A magyar nézők számára is ismert angol Piers Morgan tv-s személyiség műbotránya az év elejéről. (Valószínűleg onnan ismert, hogy különböző angol, Magyarországon is sugárzott tehetségkutató vetélkedőkben volt zsűritag.)

A történet lényege: a Morgan vezette egyik műsorban a szép, 40 éves körüli – azaz Morgannál kb. 15 évvel fiatalabb – időjárásbemondó hölgy szeret látványosan, nőiesen öltözködni. Ezt Morgan élő adásban észre is veszi.

a kérdéses ruha

A feminista narratíva szerint ez zaklatás azonban. Szóval a kívánt magatartás: tegyünk úgy, mintha nem vennénk észre a női szépséget. Magyarul: hazudjunk.

A dolog hazugságát erősíti, hogy maga a tv-műsor látványosan számít a női résztvevők szépségére. Íme egy másik adás, ahol látható: az operatőr direkt úgy fényképez, hogy jól látható az időjárásbemondó külseje, a rendező még direkt végig is sétáltatja a stúdióban:

Azaz mindenki tudja, figyelemfelkeltő elem ez, de ezt nem szabad kimondani nyíltan, mert az már zaklatás. Szóval a hölgy szeret nőiesen öltözködni (megnéztem más adásokat is, ritkán van unalmas öltözékben), a műsor ezt tudatosan ki is használja, a közönségnek – elsősorban a férfiaknak – ez tetszik. Viszont úgy kell tenni, mintha mindezt senki se venné észre.

Ennek mi is az értelme? Nem világos. Ill. dehogyis nem. A cél, hogy a férfiak szokjanak le arról, hogy férfiak.

A Morgan-korosztálybeli, azaz idősebb Bircánénak – micsoda „véletlen” – van teljesen ugyanolyan nadrágja, mint amiből kiindult a tv-s műbotrány, meg olyan is, ami a videóban szerepel.

S nyilván nem dugjuk a fejünket a homokba, hanem tudjuk: ez nőies. Én pl. kedvelem a nőies nőket, bármennyire is fasiszta érzés ez feminista szemszögből.