Kellene egy igazi párt!

By | 2021-04-09
Megosztás:

A legviccesebb magyar értelmiségi póz, mely mindkét szekértábort elveti. Aztán nevezik magukat furcsa nevekkel, lásd Puzsér „centrumát” például.

Majd elmondják, kellene végre egy igazi jobboldali párt, mely modern, európai módon jobboldali, kereszténydemokrata, szentistváni-euroatlantista, meg mindenben hibátlan! Ez aztán alaposan megvédené a polgári, keresztény értékeket, meg a szabadpiac láthatatlan kezének végtelenül igaz birodalmát. Vagy – ha ilyen a sznob hozzáállása -, akkor kellene végre egy igazi modern, európai módon baloldali, szociáldemokrata, skandinávutas, hibátlan párt! Ez aztán alaposan szakszervezeteket alakítana, megvédené a bérből és fizetésből dolgozókat. Mert fújj, a ballibek nem igazi baloldal, a Fidesz meg még fújjabb, nem igazi jobboldal!

Az persze igaz, hogy a ballibek nem igazi baloldal és a Fidesz meg nem igazi jobboldal, e szavak eredeti értelmében, de kinek is kellene igazi baloldal/jobboldal Magyarországon? S ha lenne, valószínűleg, éles helyzetben, még a fenti sopánkodók se szavaznának rá.

Mik a tények? Magyarországon 2 oldal van, s mind a 2 maximálisan lefedi a társadalmi igényeket. A ballibek képviselik a nyugathoz való örök csatlakozási vágyat, melyért érdemes az önfeladást is megadni, a nemzetiek pedig a mindenáron való függetlenkedést. Minden egyéb csakis ebből következik. A ballibek nem azért liberálisak, mert hisznek a liberalizmus alapértékeiben, hanem azért és csakis azért, mert a liberalizmus a mai nyugati konszenzusos alapeszme, s a nemzetiek pedig ugyanezért antiliberálisak. Mindkettő ösztönös reakció.

Szóval az igazi jobboldalt kereső sznob marginális leszavaz a ballibekre, hiszen azok liberálisabbak a nemzetieknél. Az igazi baloldalt kereső esetében már nehezebb a helyzet: negyedük a ballibekre szavaz, negyedük a nemzetiekre, felük pedig örökös szavazásbojkottáló.