Köles

By | 2023-12-16
Megosztás:

Miután kezdtek problémák lenni alig 3-éves telefonommal, újat kellett beszerezni.

Nem követem teljesen a telefonok fejlődését, így most szembesültem 2 technológia és 1 politikai fejleménnyel.

A 2 technológiai:

  • az új telefonokra nem tesznek fejhallgató-bemenetet: szerintem hülyeség, bár bevallom, én a telefonomhoz 3 év alatt összesen 1-szer csatlakoztattam fejhallgatót kábellel, de valahogy mégis zavar a lehetőség hiánya,
  • az új telefonokat hatamas belső memóriával készítik, s „emiatt” nincs lehetőség memóriakártya hozzáadására: szerintem ez is hülyeség, jobb a memóriakártya, mert átvihető más készülékbe is.

A politikai oldal viszont megdöbbentő. Ma már a 10 legnagyobb gyártó közül 5 kínai, 2 koreai, 2 amerikai, 1 európai (s úgy, hogy az egyik amerikai, a Motorola, is kínai tulajdon). Örvendetes hír ez.

Itt Bulgáriában a helyzet még drasztikusabb. Mivel nem akartam venni normál boltban telefont pénzért, hanem akciós telefonszerződés keretein belül akartam hozzájutni, eleve nem is volt nagy gondolkodás: a 12 gyártó közül 7 kínai, 2 koreai, 2 amerikai, 1 európai.

Mivel eleve kizárható volt az egyetlen igazi amerikai cég, az Apple (nem tetszik az iOs rendszer) és az európai is (a Nokia ma már nem gyárt csúcskategóriát, a legdrágább Nokia se felel meg annak, amit elvárok), így a kérdés rendkívül egyszerű: Kína vagy Korea.

Végülis a kérdés tovább egyszerűsödött: a nekem szükséges összes funkció 2 márka esetében van meg, ez a Samsung és a Xiaomi. A még esélyes Huawei kiesett a saját operációs rendszere miatt, melyet nincs kedvem megtanulni.

Nekem a telefon létfontosságú eszköz, a legkevesebbet telefonálásra használom. Így az egyes funkciók megléte a lényeg.

Nyilván megnéztem független elemzéseket. S azt találtam, hogy a nagy amerikai elemzők szerint is az egyetlen probléma a Xiaomival, hogy „a kínai kommunista titkosszolgálatok adatokat gyűjtenek titokban„, egyébként meg minden szuper, sőt a fényképezőgép része jobb, mint a Samsung a Leica objektív miatt, szóval minden jó, csak olcsóbb, mint a Samsung, így a Köles márkát választottam (kínaiul xiaomi = köles).

Eddig egyetlen problémát tapasztaltam vele: kábeles csatlakoztatáskor minden egyes alkalommal engedélyezni kell az adatáramlást, eddig nem tudtam rájönni hogyan lehet ezt állandóra állítani. S a saját drájver telepítése nélkül is megy az adat, bár így néha megszakad hosszú átvitel alatt: amikor áttettem a kb. 200 GB hangköskönyvtáram aktuális részét, párszor megszakadt. Azóta azonban telepítettem a 2 saját drájvert is, hogy ne szakadjon meg ezentúl.

Az viszont döbbenetes, hogy kevesebb mint fél óra alatt fel lehet tölteni 100 %-ra az akkumulátorát, majd bírja 2 napig. Az előző telefon fél napig bírta az utóbbi időben.

Ráadásul még el is tudtam adni a régi telefont jó áron.