Miért nincs Fidesz-árva?

By | 2022-04-18
Megosztás:

Amiben egyetértek a ballib elemzőkkel: a Fidesz-árva projekt megbukott. Ezen projekt lényege az volt: van egy konzervatív keresztény réteg Magyarországon, mely nem akarja Orbánt, s most ezeket majd jól megszólítja a néppártosodott Jobbik és az eleve néppárti MZP.

A megoldás nem az, hogy a Jobbik és MZP ostobák, ügyetlenek, ezért nem tudták ezt a réteget megszólítani, hanem az: ilyen réteg nem létezik. Ill. létezik, de marginális méretű: nem szoktam egyet érteni Dévényivel (a Soros Magyar Hangja vezető munkatársával), de ezúttal igen, a napokban írta, ez a réteg olyan kicsi, hogy tagjai név szerint ismertek.

S ahogy Fidesz-árva nincs, úgy baloldali radikális sincs, ill. persze van, de a tagság ismét név szerint felsorolható.

S a magyarázat teljesen egyszerű. Amit Magyarországon baloldalnak neveznek az valójában jobboldal, kb. a mai modern kereszténydemokrata fősodorhoz tartozik, azaz gazdaságilag teljesen liberális és globalista, nyugatcentrikus, szabadpiachívő, társadalmilag pedig mérsékelten progresszívista.

Na most, az elképzelt, ballib álomvilágbeli ideális Fidesz-árva kb. ugyanez: esetleg kicsit jobban húzódozik a progresszívizmustól, mint nyugati társa, de minden másban egy az egyben egyetért a ballib tábor alapeszméivel: gazdasági liberalizmus, globalizmus, nyugatimádat, szabadpiac-fétisizmus, stb.

Szóval ha lenne is ilyen réteg, az tényleg leszavazna gond nélkül a ballib pártokra. A vallás pedig eleve nem sokat számít, az átlag magyar szekuláris, ráadásul el kell ismerni: azért a ballib fősodor is mérsékelten nyomja a progresszívista értékrendet, máig Horn Gyula 1994-es mondása a mérvadó „semmi bajom a melegekkel, míg nem kötelező annak lenni” (bár most visszagondolva, lehet hogy Kovács László mondása volt, nem emlékszem).

A két tábor közti elválasztó ügyekben aki nem ért egyet saját tábora alapértékeivel, az a semmiben van.

Ahogy az ellenoldalon: nem létezik rendszerkritikus ballib, mert egy valódi ballib imádja, isteníti a rendszert, azaz az ellene való kritika pedig eleve a másik térfélen van. Lásd, a Schiffer András féle emberek automatikusan fideszes bajkeverőknek minősülnek a ballib oldalon, miközben az átlag fideszes meg szimpatizál vele.

Lám, a kevés radikális baloldali vagy a semmiben van, vagy nevetségessé teszi magát mint ballib segéderő.

S aki a semmiben van, annak semmi esélye. Egyik kedvenc magyar radbalos figurám Böröcz József, amerikai-magyar szociológus. Baromire okos ember, gyakorlatilag minden írását érdemes elolvasni. Kőkemény rendszerkritikát folytat. De minden hiába: a magyar ballib agytröszt számára ő egy amolyan kellemetlen büdös rokon – hiába orbánozik ezerrel, hiába írja alá a ballib agyatlan petíciókat, hiába küldi vissza a kitüntetését Ádernek, az ő szövege a ballib agytröszt számára szalonképtelen, amiket ő írt, az 20 éve még kódolt antiszemitizmusnak minősítettek, ma meg fideszes demagógiának.

Böröcz ellenpontja Jámbor András, aki szavakban kb. kommunista fegyveres felkelő, de aztán mindig valahogy belesimul a liberális klubba. Szóval ez meg a másik út: a magát nevetségessé tevés útja.

S pont ilyen nevetségesek azok a név szerint ismert igazikonzervatív ballibbantak is.