Miután meghal az MSZP

By | 2019-11-05
Megosztás:

Úgy néz ki, jövőre a 6 magyar rendszerváltó pártból már csak a Fidesz fog maradni.

A Kisgazdapárt, az SZDSZ, a KDNP, az MDF már rég a múlté. Az senkit se tévesszen meg, hogy jogilag ma is van KDNP, ez már egy másik párt, s eleve a mostani csak egy Fidesz-ügyosztály.

Az MSZP-nek az idei volt minden valószínűség szerint az utolsó választása. 2022-ben még biztosan lesznek egyéni jelöltjei, de már csak az „összefogás” részeként, listásan pedig a párt már nem fogja elérni a szükséges 5 %-ot.

Ezzel végképp meg fog szűnni az a rész a ballib oldalon, mely legalábbis szavakban baloldali programot. Feláll tehát ellenzékben 2022-ig egy monolit ellenzéki tömb, ultraliberális gazdasági elvekkel és ultraliberális kulturális üzenetetekkel. Gyakorlatilag az a domináns ballib erő, mely a Fidesz előtt mindent meghatározott. Nyerni még nem lesz képes, de meggátolni a Fidesz könnyű kormányzását már igen. Lesznek persze harcok apák – DK – és fiúk – Momentum – között, de ez csak személyes, nem politikai harc lesz.

Vissza fog jönni 2002-2010, amikor két közel egyforma erős tömb játszik a politikai téren. Akkor a liberális rész volt kicsit erősebb, most a nemzeti rész lesz az, de bármikor fordulhat a kocka: ha a Fidesz komoly hibát vét, az automatikus nyerést fog jelenteni az ellenoldal számára.

A „baloldal” számára a legnagyobb veszély az volt, esetleg baloldali politikát fog folytatni. Nos, ez a „veszély” elmúlt, ma a baloldalon totális ismét a liberális túlsúly.