Póker és liberalizmus

Megosztás:

Öt évig egy onlájn pókercégnél dolgoztam (2009-2014). Plusz korábban magam is szerettem pókerezni. Azóta meguntam, talán éppen az 5 évnyi pókeres munka miatt. A munka rossz dolog, s képes meguntatni bármit. Ezért se írok cikkeket pénzért, mert biztosan akkor ezt is megutálnám.

De vannak hasznos dolgok a pókerben, pl. pár érdekes megfigyelés a játékésok magatartásáról.

Az egyik azt mondja: minden pókerasztalon van legalább 1 balek, s ha nem tudod kiszúrni 10 percen belül ki az vagy éppen ellenkezőleg azt hiszed, hogy mindenki más az, az csak azt jelenti, hogy te vagy az egyedüli balek az asztalnál.

Ez jutott eszembe arról a modern liberális tételről, miszerint az emberek hülyék, mert rosszul szavaznak. Úgy tűnik, a modern liberális eszme kezdi felvenni a marxizmus egyik tételét, mely szerint létezik egy tudományosan igazolt igazság, ami miatt nem szükséges az embereket semmiről se megkérdezni, hiszen nyilvánvaló, hogy tudományos igazságokról felesleges szavazást rendezni. Hozzáteszem: a marxizmus is azonban csak hamis tudatról beszélt, azaz az ember nem képes felismerni saját érdekeit, s nem mondta sosem, hogy a társadalom zöme hülye, bunkó, műveletlen barom lenne. Ilyet csak a modern felvilágosult liberálisok mondanak, akik szerint van a lebircázott buta nép és van az okos, fiatal, vállalkozókedvű, szabadlelkű, felvilágosult elit.

Pedig a valóság más. A liberális kisebbség a bunkó és felvilágosulatlan, amikor komolyan elhiszi, hogy rajta kívül mindenki más idióta. Ahogy a pókerversenyeken.

Bulgáriában pár éve a Soros Alapítvány és az amerikai nagykövetség hatalmas tüntetéseket szerveztek a hatalmon lévő kormány ellen, amikor az megállapodást készült kötni orosz gázvezeték építésére. A hazaáruló bolgár köztársasági elnök is a tüntetések támogatója volt. Szófia központjában, ahol a Parlament is van történelmi okokból sárga macskakövekkel van burkolv az út. A népnyelv Bulgáriában is nagyon leleményes. A nyugati érdekekért tüntetők eddigi népszerű elnevezése proteszter (протестър), az álcivilek neve pedig sorosoida (соросоид – Soros György nevéből alkotva!), most megszületett a sárgamacskakövista (жълтопаветник) szó is. Plusz miután a köztársasági elnök elmondta, hogy neki a tüntetéssorozat szimpatikus, s azon „okosakat és fiatalakokat” lát, mára az „okos és fiatal” (умни и млади) szókapcsolat is szitokszóvá lett, gyakorlatilag ez ma már a nyugati érdekekért magukat eladó bértüntizőket jelenti.