Szabadságellenes?

By | 2018-07-31
Megosztás:

Aki nem liberális, az ellenzi a szabadságot?

Állítólag igen, legalábbis a liberálisok szerint.

A magyar Wikipédiában: „A liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, vagyis a szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt. ” – egy röhejes meghatározás.

Mellesleg a magyar az egyik legrosszabb Wiki-verzió, úgy lett a cikkek zöme, hogy összeültek szélsőséges magyar nacionalisták és szélsőséges magyar liberálisok, majd eldöntötték, hogy mindkét oldalnak félig igaza van. Így vannak röhejes uktraliberális és ultranacionalista cikkek is. Abban is megállapodott a két oldal, hogy minden harmadik oldali nézőpont tiltandó.

De mindegy, a definíció alapvető tévedése, hogy a valóságban a liberalizmus nem az egyén szabadság ezméje, hanem ezen szabadság egy bizonyos értelmezésének az eszméje. Ráadásul csak az erősen marginális liberális irányzatok tagadják, hogy van közösség is az egyéneken kívül.

Ami biztos: aki nem liberélis, az nem feltétlenül egyéniszabadság-ellenes, hanem esetleg csak a liberalizmus szabadság-koncepcióját ellenzi.