1993

By | 2021-07-07
Megosztás:

Kezdetben ez a Fidesz éve volt, a Fidesz lett a legnépszerűbb párt. Ennek oka az MDF gyengülése volt. De aztán az év végére az MSZP visszavette a vezetést.

Ebben az évben szakadt az MDF. Kilépett a párt népi szárnya, MIÉP néven. Gyorsan a hívük lettem, bár se a nacionalizmussal, se a zsidózással soha nem értettem egyet, nem beszélve az ősmagyarkodós szubkultúrával. Mégis: a MIÉP volt az első, mely alapjaiban volt kritiikus, s nem pártkritikát, hanem rendszerkritikát gyakorolt. Nekem pont jól jött, mert nagyjából éppen addigra ábrándultam ki a ballib eszmevilágból.

Máig ez a magyar újbal legnagyobb bánata: hogy Magyaroszágon a rendszerkritikusság jobboldali, s nem baloldali jelenség.

A MIÉP indulását segítette a magyar-ukrán alapszerződés aláírása, ezt a MIÉP árulásnak tekinti ugyanis, úgy vélve, itt lett volna az esély Kárpátalja visszaszerzésére, amit a kormány elmulasztott.

Közben kialakult végleg a máig létező 2 nagy tömb: a liberális és a nemzeti. A Fidesz éppen amiatt szenvedett kudarcot, mert egyikhez se állt be, hanem amolyan nemzeti-liberális centrumot szeretett volna, amire azonban nem akadt kereslet. Kezdetben az SZDSZ még kiáll a Fidesz mellett ebben, de hamarosan a Charta-szellemiség győz: az SZDSZ az MSZP-hez közeledik, s a Fidesz marad a két szék között a földön. (Végülis 1994-ben a Fidesz éppenhogy bekerül a parlamentbe, ez után dönti el Orbán, hogy átigazol a nemzeti táborba.)

Antalléknak sikerül végre leváltania a liberális MTV- és MR-vezetést, de immár késő a közhangulat megfordításához. Különösen a Fidesz népszerűségének drasztikus csökkenése után már érezhető volt az MSZP jövő évi győzelme.

Ősszel megtörténik Horthy újratemetése az országban. Ez hatalmas hisztériarohamot vált ki a médiákban – a ballib megmondóemberek fasiszta diktatúrát hallucinálnak, s megjelenik ismét a demagóg szöveg a bepakolt bőrönd toposszal gyors menekülés céljából. Az akkor már ballib pártkatona Hofi Géza egyenesen halottgyalázó műsort ad elő ez alkalomból. Nem mintha Horthy híve lettem volna (most se vagyok az, rossz politikusnak tartom), de az ellene való mocskolódás olyan mértéket öltött, hogy kezdett már-már szimpatikus lenni.

Egyébként ebben az évben indul az internet, mai ismert alakjában (azaz böngészhető honlapok formában), nekem saját PC-számítógépem ekkor pont 1 éve van.

múzsám fent a Várban
nagyobbik fiammal Csopakon

Végül az év folyamán elköltöztünk Bulgáriába. Alapvetően családi okokból, amik alapja az anyagiak voltak.

Ami pedig eszmei fejlődésemet illeti, jól látható az eddigiekből, hogy nem azért hagytam el a ballibeket (akiknek 1990 végéig határozott, majd még 1993-ig vonakodó híve voltam), mert megtetszett egy másik erő. Egyáltalán nem tetszett meg más erő. A ballibekkel lassan szakító Fidesz nem volt számomra szimpatikus, az ő eltávolodásuk a ballibektől számomra túl mérsékelt volt. Az MDF pedig teljesen idegen volt nekem nem csak eszmeileg, de leginkább stílusában. A MIÉP aztán tetszett valamelyest, de nem a MIÉP miatt szakítottam a ballibekkel.

Az én nemzedékben egyébként nagyon gyakori volt az SZDSZ-MIÉP váltás, egy rakás korombeli járta ezt az utat.