A ballib focirajongó

By | 2023-11-18
Megosztás:

Nem vagyok egy nagy focirajongó, de a csütörtöki meccs – Bulgária-Magyarország EB-selejtező – érdekes volt. Persze nem maga a meccs miatt, hanem politikailag: egyrészt még a bolgár állami tv is egyszerre adta a meccset és a stadion körüli káoszt, másrészt várható volt, hogy a magyar csapat most szerzi meg az EB-re kijutást, aminek a magyar nyilvánosságban – sajátos módon – rendkívüli politikai jelentősége van.

Néztem persze a meccset is, kb. az idő 70 %-ában. A bolgár csapat rendkívül jól játszott. Most van a bolgár foci mélypontja éppen, s ehhez képest ez egy komoly eredmény, bármennyire is furcsán hangzik. A bolgár rajongók eszménye a 90-es évek közepe, amikor a bolgár foci világszínvonalú volt, az 1994-es VB-n Bulgária negyedik lett. Azóta van esés, majd zuhanás, most meg ez a meccs kezdeti emelkedésnek tűnt a mélyből: tulajdonképpen majdnem nyert a bolgár csapat, de a lényeg, hogy nen vesztett, mágpedig a selejtező csoport első helyezettjével szemben.

A tüntetések nem is a mostani edző vagy a játékosok ellen voltak, az edzőnek ez volt az első meccse, hanem a szövetség ellen, melyben éppen két frakció küzd egymással. A jelenlegi vezére a szövetségnek – Bobi Mihajlov – egyébként az 1994-es VB-csapat egyik kulcsjátékosa volt, dehát kiderült: aki tud jól focizni és többszörös milliomos lett csak focizásból, az nem feltétlenül tud szövetséget is vezetni.

Az igazi csemege viszont a magyar ballib kommentek. Hatalmas öröm volt, hiszen szinte az utolsó pillanatig Bulgária vezetett. Aztán a legvégén jött az egyenlítés: le nem írtható a gyász, mely eluralkodott a ballib keménymagban.

Már a meccse előtt voltak abszurd kommentek. Pl. volt aki remélte, a bolgár tüntetők megverik a magyar szurkolókat, miközben az egész tüntetés a valóságban semmilyen kapcsolatban nem volt a magyarokkal.

De a vége után jött az igazi. Íme a következőket „tudtam” meg:

  • az eredmény csalás, mert csak a hosszabbításban történt meg az egyenlítés,
  • Zorbán megvette a lengyel bírót, aki addig hosszabbítgatott, míg nem lesz egyenlítés,
  • Zorbán megvette Petkovot, az öngólt rúgó bolgár focistát,
  • a magyar csapat nem tudott nyerni, csak a korrupt Platini szabályai miatt jutott tovább,
  • a focit gólra játsszák, Bulgária-Magyarország 3:1, hiszen ők 3 gólt rúgtak,
  • hát, sikerült, alig 3200 milliárd közpénzből tovább jutott a szotyiköpködő válogatottja a legkönnyebb selejtező csoportból,
  • utolsó lehetőség volt, hamarosan kizárja a putyinista Magyarországot az UEFA,
  • ez van, de reménykedjünk, az EB-n utolsó helyen esnek ki a náci kolostormalacisták.