Akvárium megint

By | 2023-10-29
Megosztás:

A tegnapi cikkemet persze nem tegnap írtam.

Időközben csináltam egy vízes akváriumot is, állat nélkül egyelőre.

Ami abszolút megdöbbentő mennyit fejlődött az akvarisztika. Mint írtam, a 70-es években, majd a 90-es években foglalkoztam ezzel, nagyjából 25 éve nem is néztem mi van ezen a területen. Most tanulmányoztam mi történik, s szinte hihetetlen.

Annak idején a dolgok menete az volt, hogy töltsük meg az akváriumot valami kavicsréteggel, aztán vízzel, legyen szűrő (szivacs bent a vízben), vízmelegítő, valami bugyborékoló, hogy menjen oxigén, aztán jöhetnek a növények, az állatok, majd imádkozzunk, ne legyen halál az egész történet vége.

Ma minden más. Eleve az, hogy vannak kész akváriumrendszerek, beépített világítással, szűrővel, melegítővel. S olyan szűrők vannak filléres áron, melyek háromszoros profi szűrést végeznek, korábban ilyen csak állatkertekben volt, otthoni akváriumoknál ez luxuskategória volt. Talajból van százféle, attól függ mit akarunk.

De ami tényleg megdöbbentett az a számtalan vízjavító és mérő eszköz. Ma már nem az van, hogy a csapvízbe beletesszük a halat, s reménykedünk, hátha kibírja, hanem létezik csepp, melyet adagolva a vízhez, kivonja belőle a klórt és más, hal számára nemkivánatos dolgokat. Aztán van CO2 tabletta a növények jobb fejlődéséhez. De a legnagyobb döbbenet: az androidos alkalmazás tesztcsíkokkal a víz tesztelésére.

teszteredmény az akvárium feltöltése után 1 órával – látható, itt egy hal ha nem is halna meg, de kellemetlenül érezné magát – ez egyébként normál állapot feltöltés után, hiszen még nem „állt be” az ökoszisztéma – a GH még veszélyesen magas, a klorinszint is, ez előbbi oka, hogy még nem ülepedett le a törmelék, az utóbbié, hogy a vízjavító csepp még nem tudott hatni

Egyébként mindenkit óvnék a nem abszolút szükséges szerektől. A vegyszer sose jó. Vannak ugyanis ilyen csodaszerek, hogy beönti az ember, s az akvárium azonnal kész van. Szerintem marhaság, minek sietni, időt kell adni a természetnek, hogy legyen kész, teljesen felesleges ezt siettetni: aki nem tud várni 1 hónapot, de legalább 1 hetet, az ne csináljon akváriumot.

S árban van mindenféle, viszont az alsó árkategória is jó minőségű. Amit én itt összehoztam, minden alsó árkategóriás, egyedül a tesztcsíkos rendszer drágább kategória, 1 tesztelés 350 Ft nagyjából, de persze erre nincs is szükség gyakran, a havi 2 alkalom elég – az első tesztelésem tulajdonképpen felesleges volt, egyszerűen ki akartam próbálni.

Az olcsóság fő titka: kínai és indiai cégek beléptek erre a piacra is, s durván lenyomták az árakat. Egy kis teljesítményű egyszerű levegőpumpa lehet 4 euró és 40 euró között bármi – az enyém, ami itt van használatban indiai termék, 4,69 volt -, alul a kínai és indiai termékek, középen a lengyel termékek, felül a német és amerikai gyártók.

A következő két képen jól látható a kezdeti állapot és a következő napi helyzet. Helyre lettek téve a nem jól elültetett növények, s látható, hogy jóval tisztább a víz, azaz működik rendesen a szűrő:

S ismét: miért jó ilyet csinálni? Alapvetően ez világépítés, s a természettől elidegenedett természetszerető ember lelki gyógyszere. Itt bonyolultabb módon, egyszerűen több odafigyelést és gondoskodást igényel, mint egy terrárium, s mivel bonyolultabb, így erősebb gyógyszer.

S íme a cikkem megjelenése előtti kép, ez majdnem 1 héttel az előbbi kép után van. Rendesen be lett állítva a melegítő, korábban eltévesztettem a skálát, s tévedésből 27 fokra tettem a kívánt 23 helyett. Rendes hőmérő a falon. Beletettem két bugyborékolót, hogy jobb keringés legyen, így jobb szűrés is. Adtam hozzá fél tabletta CO2-t. A szűrő belseje még cserélendő: eredetileg biofilter szivacs, mechanikus filter szivacs, s vegyifiler aktív szénnel volt benne, ezt szeretném házilag feljavítani: az aktív szén úgyis cserélendő, a biofilterhez meg szivacs helyett jobb a kerámiagyűrű réteg. Megrendeltem, de még nem jött meg, ez is filléres dolog egyébként: 1 kiló kb. 3 ezer Ft, ez elég az én esetemben 2 évre. De így is látható: a víz majdnem tiszta, a növények „működnek”, beindult az ökoszisztéma.

Íme az állapot tegnap:

Látható, beindult az ökoszisztéma, immár algásodás is van. Ami azt jelenti, kellene valami algaevő élőlény a rendszerbe. De ezzel egyelőre még várok.

Felszerelés:

 • 30 literes akvárium, benne 21 liter víz
 • 3 W LED-fénycső
 • 25 W vízmelegítő
 • 5 W levegőpumpa, 2 darab bugyborékolóval, biztonsági szelepekkel
 • 3 W „szökőkút” típusú belső szűrő, mechanikus, biológiai és vegyi szűrőanyaggal
 • hőmérő
 • PH- és ammónia-vészjelző
 • 1,5 cm vastag anyagos, foszfát- és nitrátmentes föld
 • mosott kavics: fekete, kék, rózsaszín
 • 1 nagy kő, több közepes kődarab
 • 2 darab preparált fagyökér
 • növény: 3 féle Cryptocoryne és 1 Anubias – elültetve, 2 Taxiphyllum – a fagyökerek közé rögzítve
 • vegyszer: klórmentesítő csepp, CO2-tabletta, tesztcsíkok
 • további eszközök: csipeszek, üvegtörlő, kisháló, műanyag cső, kisvödör, konyhai papír

Fentiek közül minden abszolút szükséges, egyedül a PH- és ammónia-vészjelző hagyható ki, s persze a mosott kavics se feltétlenül kell, lehet csak földes talaj. A fagyökerek és a kövek is kihagyhatók elvileg, de ez már túl steril környezet lenne, a természetben is mindig vannak fadarabok, kövek egy tóban, folyóban.

Sokan szoktak használni még alátétet, ilyet én nem tettem, mert ez eleve keretezett akvárium, továbbá ajánlott az akváriumszekrény, én itt normál könyvespolcot használok, ennyi súlyt ki kell bírjon (remélem). Egyesek használnak belső dekorációt, én írtózom ettől, szerintem elég az élő növény, a fadarabok és a kövek, az ilyen víz alatti műanyag vackok engem idegesítenek. Továbbá népszerű még a víz alatti plusz világítás, szerintem ez meg cirkuszi hatást kelt, a természetben se süt a víz alatt a Nap. S persze sokan használnak sokféle vegyszert, algamentesítőtől speciális hasznos baktétiumokig, szerintem ezek feleslegesek egy jól működő ökoszisztéma esetében, ilyesmi csak akkor kell, ha tényleg valami baj van – állandó használatuk olyan, mintha az ember minden nap bevenne egy fájdalomcsillapító tablettát.