Amire nem számítottak sokan

By | 2015-09-24
Megosztás:

A liberalizmus agóniája megszüli az új válaszokat. Természetesen ezek sokfélék lehetnek. Mind baloldali, mind jobboldali irányban.

Magyarországon két tényező hátráltatja a folyamatot: a ballibek és a Jobbik.

A ballibek nem hagynak teret egy valódi baloldali kibontakozásának. Az erre próbálkozó LMP nagyobb ellenség a ballib agytröszt köreiben, mint a Fidesz. Gyurcsány nyilvános terve az egész baloldal liberalizálása, még a jelenleginél is nagyobb mértékben.

Gyurcsány persze csupán egy hataloméhes intoleráns alak, aki mindig megtalálja mi az ország érdeke, majd azonnal az azzal ellentétes oldalra áll. Ballib körökben ez eleve valamiféle genetikai sajátosság lehet: mindig az ország ellen lenni.

A jobboldalon pedig a hagyományos magyar rasszizmus, s annak is fő alakja, az antiszemitizmus a fő akadály. Miközben nyugaton a nem-liberális jobboldal évekkel ezelőtt szakított már a rasszista eszmékkel, s nem hisz semmiféle náci típusú, százszor megcáfolt elméletekben, Magyarországon mindez nem így van. A magyar nem-liberális jobbosok nagy része ma is komolyan hisz mindenféle zsidó összeesküvéselméletekben.

A menekültválság most ezen kezd változtatni: egyre többen jönnek rá, hogy az izraeli-palesztín konfliktusban nem feltétlenül mindig és mindenben a palesztínoknak van igazuk, ahogy ezt eddig hitték. A magyar jobboldali átlagos álláspont e kérdésben pont olyan szélsőséges volt, mint annak tükörképe, a ballib nézet,  mely szerint mindig Izraelnek van igaza.

A válság egyik pozitív mellékhatása ez, s ez jó hír. Elindult a gondolkodás.