Beszélő fejek

By | 2022-01-17

A ballib beszélgetős műsorokat és elemző előadásokat mindig néztem, valószínűleg hűebb néző vagyok, mint egy fanatikus ballib törzsszavazó, de a lazább beszélőfejes műsorokat ritkábban követem. Egy ideje változtattam ezen a szokásomon, elkezdtem nézni az ATV reggeli műsorait is, ahol az a normál menet, hogy behívnak ballib profi politikusokat, akik megmondják a tutit, az újságíró meg alájuk kérdez.

A beszélőfej profi, semmivel se lehet kizökkenteni, mindenre van kész válasza, gondolkodnia sose kell, a reakcióidő jellemzően fél másodperc – hogy ezt hogyan csinálják, nem tudom.

A választások közeledtével a téma persze mindig ugyanaz. Van persze szerepe a pozitív gondolkodásnak, de túlzásba vitele inkább struccpolitika. Véleményem szerint ezek az emberek csak akkor fognak nyerni áprilisban, ha addig Orbán csinál valamilyen kivételesen nagy marhaságot. Egyébként kizárt.

A fideszesek ezt sokkal okosabbak csinálják: még akkor is szoros eredményről beszélnek, ha az nem is szoros. Jobbak a szakértőik: alapvető, hogy jobb a rosszabbra számítani, mert mobilizál, mint a jobbra, mert ez meg elkényelmesít.