Csőd

Megosztás:

A liberális demokrácia csődjének fő jele, amikor a hatalom maga se bízik már meg a rendszerben, saját rendszerében.

Mi is a polgári demokráciának is nevezett liberális demokrácia alaplogikája? Az, hogy az állam a nagytőke kiszolgálója, ügyintézője.

A választások jelképések. A korai szakaszban eleve csak a tőkések és más megbízható elemek szavazhattak, majd akkor lett bevezetve az általános választójog, amikor minden információs és befolyásolási eszköz a tőke kezében állt. Így kizárható volt, hogy bármikor is olyan kormány lehessen, mely elbontja a rendszert magát. S ha mégis hatalomra kerül „rossz” kormányzat, ott van végszükség esetében a puccs vagy az idegen katonai beavatkozás eszköze ellene. A szófogadatlan vezetést megbuktatják katonai puccsal, színes „forradalommal”, tüntizéssel, esetleg „korrupcióellenes” küzdelemmel.

Az utóbbi 20 év fejleménye, hogy az internet széleskörű elterjedése miatt a befolyásolás képessége lassan, de biztosan kicsúszik a hatalom kezéből. A hagyományos médiák hatalma a töredékére csökkent a korábbihoz képest. A harc már megindult, az internet cenzúrázása fontos terve a hatalmi tényezőknek.

Más módon pedig lassan jön a szakértőzés. Az egyik Soros-közeli blogon már bölcsek tanácsát is szerveznek, ezek tényleg komolyan veszik a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvét, megáll az ember esze?!

De máshol, nem ennyira nyílt és ostoba formában, ahogy ezt a bulváríró Benediktyi hörgi, az új liberális vezérelv az, hogy a nép hülye, nem is ért hozzá, meg korrupt, könnyedén megvehető. Ilyenkor mindig azt kérdezem: ha ilyen könnyen megvehető mindenki, akkor miért nem veszik meg az embereket a hatalmasok? Nyilvánvaló tehát, ez nem megvétel kérdése, hanem az emberek gondolkodása erősödött a nagyobb véleménypluralizmus hatására.

A közeljövő kérdése a nyílt diktatúra bevezése lehet. Ez ellen fel kell lépni időben.