Csukcsok

By | 2023-10-25
Megosztás:

A csukcsok voltak a Szovjetrunióban a „mucsai” megfelelője. Míg a kaukázusi a bűnözőt, csalót jelentette, addig az északi népek a primitívséget, s közülük is a csukcsok voltak a fő példa.

Az északi népek Oroszországban kb. azok, mint az indiánok Amerikában.

Az alapvicc szerint amikor egy csukcs felvételét kéri a Szovjet Írószövetségbe, majd kiderül egyetlen orosz írót vagy könyvet se ismer, végül megkérdezik tőle „csukcs, te tudsz egyáltalán olvasni?”, mire ő „író vagyok, nem olvasó”.

Csukotka – a csukcsok hazája – hatalmas terület, 700 ezer km2, de alig 50 ezer lakos. Szubarktikus éghajlat, a tél 10 hónaoig tart, alig van növényzet. Az emberek hagyományosan tengeri halászatból és vadászatból élnek meg, rozmárokra és bálnákra vadásznak, valamint rénszarvasokat nevelnek. Ma Oroszországban a rozmár és a bálna védett állat, vadászatuk tilos, egyedül a csukcsok számára engedélyezett a vadászat, nekik is kizárólag hagyományos eszközökkel.

A terület formálisan Oriszország része a XIX. sz. elejétől, a valóságban az orosz hatalom teljesen jelképes volt a távolság, a rendes közlekedés hiánya miatt. Még a szovjet hatalom is jelképes maradt: voltak persze vicces dolgok, mint rénszarvasnevelő és bálnavadász termelőszövetkezet, meg Lenin-képek kiakasztása, de mindez nemigen változtatott a viszonyokon. A kevés kiküldött csinovnyik örült, ha életben maradt, nemigen volt semmilyen lehetőség a terület tényleges irányítására.

A sámánista csukcsok egyébként pont azt tették a Lenin-képekkel és a vörös csillaggal, mint a XIX. század során a keresztény misszionáriusok áltak adott ikonokkal és keresztekkel: elhelyezték őket a sámánista jelképek mellé, hogy akkor ezentúl őket, a messzi, meleg éghajlatról érkezett furcsa orosz emberek totemjeit is tisztelik majd imáik során.

A propaganda sikertelenségét jelzi egy 1961-es vicces eset, állítólag valós sztori. A kommunista szervezők büszkén mesélik a csukcsoknak 1961-ben, hogy Gagarin az űrben járt, íme milyen hatalmas a szovjet tudomány. Mire a csukcsok válaszolnak „persze örülünk, hogy ti oroszok is eljutottatok az űrbe, de a mi sámánjaink heti rendszerességgel utaznak az űrbe, sok idegen bolygón is jártak, mindez évezredek óta, szóval számunkra ez azért nem akkora szenzáció”.

Rendes állami hatalom csak a XX. sz. 50-es éveiben lett a környéken, amikor megépült a Szovjet Haditengerészet helyi támaszpontja a Bering-tenger partján, Anadirban (ez Csukotka fővárosa) és megnyílt az Anadiri Repülőtér. A távolságot érzékelteti az a tény, hogy Moszkvából Anadirba a repülési idő ugyanannyi, mint Moszkvából New Yorkba, kb. 9 óra. A helyi időzóna Moszkva +9 óra, ez a legkeletibb időzóna Oroszországban a 11 időzóna közül.

Valójában Csukotka Oroszország egyetlen része, mely részben a nyugati féltekén van – Csukotka legnagyobb része, a Csukcs-félsziget a nyugati féltekén található.

Ami igaz Amerikára a fehérek és az indiánok találkozására az itt is sokban igaz, az eltérés, hogy az oroszok sose irtották a helyieket, földjeiket nem vették el, ennek értelme se lett volna, hiszen föld így is túl sok volt. Az orosz kolonizáció betelepülést jelentett. Itt teljesen külön, azaz a kevés város orosz, a falvak meg csukcsok.

A csukcs kultúra lassú eltűnése itt teljesen az orosz élelmiszerek bejövetele miatt indult be. Első ok természetesen a vodka – az eszkimókkal rokon csukcsok nem bírják az alkoholt, viszont imádják, Csukotkában ma az alkoholfogyasztés az orosz átlag másfélszerese, az alkoholisták aránya 10-szeres az orosz átlaghoz képest. Nagyobb baj, hogy a csukcsok elfelejtették a hagyományos étkezést, az ottani éghajlathoz feltétlenül szükséges a különböző mohák, gyógynövények ismerete, ez védte meg őket a hosszú telek alatt. Most viszont mindenki inkább cukrot, csokoládét, kávét, dohányt vesz, ezt fogyasztja. A legnagyobb baj pedig a tea elterjedése, ez teljesen kiszorított minden helyi gyógyitalt, viszont nem helyettesíti azok hatását. Az eredmény: arányosan itt a legtöbb beteg ember Oroszországban, Ami maradt a hagyományból az a nyers hal-, rozmár-, bálnahús fogyasztása, ez is ma már erősen sózva az elérhető olcsó só miatt.

Mára a nyelv is kezd eltűnni. A csukcsok fele orosz anyanyelvű, a fiatalok a csukcs nyelvet alig ismerik, még értik, de aktívan már nem képesek használni.

Csukotka keleti része pár kilométerre van az USA-tól. Kölcsönös megállapodás van a két ország között, mely máig működik: a csukotkai csukcsok vízummentesen utazhatnak az USA-ba, amennyiben rokonaik vannak Alaszkában, ahogy az alaszkai eszkimók is vízummentesen látogathatják csukotkai rokonaikat, évente legfeljebb 90 napra, s csak meghatározott belépési pontokat használva. Vízum helyett az így utazóknak csak jelezniük kell előre utazásukat, más engedély nem szükséges. Ez az egyik a kevés kivételek közül az egyébként szigorú amerikai vízumpolitikában.

helyi sajátosság: a női sámánok a csukcsok szerint hatalmasabb erejűek a férfi sámánoknál