Hogyan éltem át a rendszerváltozást Bulgáriában?

By | 2013-01-05
Megosztás:

Eredetileg a Kívül Tágasabb Blogban jelent meg.

Hogyan éltem át a rendszerváltozást Bulgáriában? 1987-1992 között ugyanis ott éltem.

A bolgár átmenet egyik sajátossága: a dolgok nagyon gyorsan történtek, egyik napról a másikra. Bulgáriában sosem volt reformkommunizmus, az utolsó pillanatig a sziklaszilárd marxista rendszer működött. A bolgár történelemről szóló szubjektív és rövid fejtegetésem a http://wp.me/p2oZYa-a6 honlapon olvasható, ezért most ezt itt nem részletezném.

Néhány jellemző kép.

A Lenin-mauzóleum mintájára 1949-ben épült szófiai Dimitrov mauzóleum az utolsó napokban, amikor még díszőrség állt előtte, 1990-ben:


A hullát 1990-ben kivitték a mauzóleumból, s tisztességes temetést kapott. (Jól tették: még egy Dimitrov-féle gazember is megérdemli ezt szerintem.) Ezek után az épület közprédává vált, mint ez látható az alábbi képen:

A mauzóleumot végül 1999-ben megszűntette a szófiai polgármesteri hivatal. Ma park van a helyén, a mauzóleum háta mögött lévő park egyszerűen meg lett hosszabbítva. A terület Szófia központjában van, annak idején direkt jelképes helyre építették a kommunisták, a volt cári palotával szemben.

А mauzóleum elsőosztályú építőanyagokból készült, így összesen 4-szer kellett robbantani, hogy teljesen leomoljon. Sajnos akkoriban nem éltem Bulgáriában, így nincs erről saját képem, de a YouTube-on találtam egy videót az első robbantásról:


Az idők változását és az értékek állandóságát jól mutatja, hogy míg a mauzóleumnak ma csak hűlt helye van, addig a cári palota ma is áll – múzeumként működik. A volt cár – II. Szimeon, polgári nevén: Szimeon Szakszkoburggotszki – nem kapta vissza Bulgáriába való visszaköltözése (2001) után sem, hiszen a cári palota mindigis állami tulajdon volt, nem tartozott a bolgár cári család magánvagyonához.

Egy szintén érdekes kép, a szófiai hatalmas Lenin-szobor a lebontása előtt pár nappal (1990):

S végül sorbanállás banánért Szófia központjában, 1989-ben:

Mindegyik kép eredeti, a saját munkám. Sajnos a minőség igencsak rossz, bár valamennyit azért javítottam rajtuk beszkennelés után.