Időpazarlás

By | 2022-02-09

Egy időben abban hittem, naprakészen tájékozottnak kell lennem a mai valóságban. Mert különben nem leszek képes véleményt alkotni.

Aztán kiszámoltam, napi 10-12 óra megy el munkára és a vele kapcsolatos melléktevékenységre, még 6-8 óra olvásra, azaz átlag napi 18 órám foglalt teljesen felesleges, legalábbis közvetlenül haszontalan dolgokra. Valójában tehát alig napi 6 óra szabadiőm van valami értelmesre.

Ha viszont ezt arra használom fel, hogy naprakész legyek, az időm zömét el fogja vinni.

Ezért nagyjából 20 éve úgy döntöttem, szakítok a naprakészséggel. Azóta a következőket nem csinálom:

  • nem nézek sóműsorokat,
  • nem nézek sorozatokat tv-ben: ha valami nagyon jó, akkor megnézem letöltve, hogy legalább a reklámokat megspóroljom,
  • nem tájékozódom bulvárügyekben,
  • nem nézek/hallgatok modern zenét,
  • nem böngészek hosszasan szociális hálókat: itt sajnos a munkám miatt néznem kell egyes szociális hálókat, de munkaidőn kívül soha.

Csak a fentiekkel hatalmas időm szabadult fel. Ráadásul nem tömődik el a fejem marhaságokkal. Ugyanis nem igaz, hogy mindezt lehet felületesen csinálni, mindez mindenképpen hat az emberre: egyetlen megoldás a kizárás.

Milyen öröm is néha: az emberek tömegesen beszélnek valamiről, én meg azt se értem miről van szó, s külön rá kell keresnem az adott témára, amikor is kiderül, hogy tényleg felesleges lett volna ismernem ezt a témát. Egy példa: amikor pár éve világszám lett a Gangnam Style című koreai szám, én akkor tudtam ezt meg, amikor megjelentek róla paródiák.

Persze bennem is van azért bulvárvágy valamilyen szinten, szóval töredelmesen bevallom, az időm egy részét én se magasztosan töltöm el, a következő 5 bűnöm van e tekintetben:

  • Megbabonáznak a billiárdversenyek, így ezeket képes vagyok órákig nézni, szerencsére évente csak párszor van ilyen esemény, a kedvencem a sznúker, ott évente 3 fő verseny van. Tavaly amikor éppen sehol se lehetett nézni élőben ingyenesen a döntőt Brecel és Xintong között a UK Championshipen, képes voltam kifizetni az Eurosport fizetős csatornájának a díját, hogy ne kelljen másnapig várnom a felvételről való ingyenes megnézésre. S rászoktattam a múzsámat is, már ő is nézi.
  • A sci-fit szeretem, így ha egy sorozat sci-fi, képes vagyok akkor is megnézni, ha csak közepesen jó.
  • Érdekel a női divat, ezért időnként megnézek egyes YouTube-os divatcsatornákat: öltözködési, sminkelési, frizura tanácsok. Ez hasznos valahol a gyakorlatban is, gyakorlatilag én öltöztetem a múzsámat évek óta.
  • A művészi erotika mindig érdekelt. Kizárólag olyan, ahol nincs semmilyen meztelenség, se pornográf elem. A kedvenc műfajom: a vízes/nedves ruhás nők. Meg szoktam nézni egyesek új anyagait, beléjük nézek, s ha unalmas, nem nézem végig.
  • A műveltségi vetélkedők. Ez az egyetlen sóműsor típus, amit szeretek nézni.