Jó választási eredmények

By | 2014-04-07
Megosztás:

A választási eredmények, a várakozásokhoz híven, jók, apróbb meglepetésekkel.

A ballib erők megérdemelten vesztettek, ez jó mind a baloldal, mind a liberálisok, mind az ország szempontjából. Remélhetőleg most megindul a szerveződés mind a liberális, mind a baloldali térfélen új alapon, hogy 2018-ig modern, normális pártok alakuljanak ki, melyek szakítanak a magyar ballib oldal negyedszázados átkozott hagyományaival. Tragédia lett volna, ha ez a jelenlegi ballb szövetség nyert volna.

Most kezdődik a bokszmeccs Gyurcsány és Mesterházy között, Bajnai pedig PM-estül megy a szemétdombra, abszolút megérdemelten. A legjobb lenne a teljes válás Gyurcsány és Mesterházy között, ez esetben mindketten hitelesebben tudnák vinni saját vonalukat. Nem zárható ki az sem, hogy Mesterházyt eltávolítja idővel az MSZP balszárnya.

A Fidesz győzelme se nem jó, se nem rossz. A jelenlegi helyzetben egyszerűen nem volt alternatívája. A Fidesz sok negatívuma remélhetőleg lassan meg fog szülni új erőket a jobboldalon, melyek akár 2018-ra beérhetnek. Viszont így a Fidesz által bevezett pár pozitívum tartós marad, s el fog terjedni a többi párt között is. Ez nagyon pozitív fejlemény.

A Jobbik maradt a fő rendszerkritikus protesztpárt. Az egyensúly miatt jó lenne, ha kialakulna egy szélsőbalos verziója is. Bár a szélsőbal Mo-n sosem lehet olyan erős, mint a szélsőjobb.

Az LMP hatalmas sikere kiváló hír, ez lehet akár egy új baloldal, akár egy új, jobb felé is nyitott liberális párt csírája.

Összegezve: a helyzet komoly bizakodásra ad esélyt. Egyetlen negatívum: ismét megvan a Fidesz kétharmada, ennek nem örülök.