Jóléti kapitalizmus

By | 2014-12-19
Megosztás:

Már nincs pénz erre a jóléti modellre.

A jóléti kapitalizmus egy helyben és időben korlátozott jelenség, s alapvetően rendszeridegen a kapitalizmuson belül.

A jóléti modell fő oka politikai volt: a szovjet propaganda ellensúlyozása.

A gazdasági alapja pedig a harmadik világ kizsákmányolása volt.

Mára nincs szovjet veszély, okafogyott lett az egész. A gazdasági alap pedig megszűnt: a harmadik világ emancipálódott, egyre kevésbé lehet onnan erőforrást nyugatra irányítani. Ráadásul a nyugati nagytőke felmondta a szolidaritást a nyugattal.

Nyugaton a jóléti modell leépülése van folyamatban, van ahol gyorsabban, máshol lassabban. Hosszú távon a nyugaton valószínűleg csak pár ország engedheti meg magának ennek a modellnek a folytatását, ott, ahol ennek komoly pénzügyi alapja van, pl. Norvégia az olajkincs miatt.

Ezek után az EU perifériáján (mint pl. Magyarországon) a jóléti modellre építeni butaság, ez egyszerűen képtelenség. Erről a perifériáról most is áramlanak ki az erőforrások az EU centrumába. Magyarország is azon országok egyike, mely segíti a gazdagabb országokban a jóléti modell zuhanásának lassítását.

Sosem lehet ezen változtatni a jelenlegi geopolitikai körülmények között. S ha az ország változtatni próbálna, a nyugat bosszúja fog rá lecsapni. Látható most is: Orbánék apró geopolitikai változtatási próbálkozásai milyen választ generálnak, már „fasiszta diktátor” lett a beceneve. Egy ennél komolyabb, átfogóbb próbálkozás pedig az ország bombázását eredményezné: pl. „kiderítenék”, hogy Budaörsön vegyi fegyverek vannak elásva, vagy a Városligetben titkos atomfegyver-gyártó üzem működik, vagy a cigányokat éppen koncentrációs táborokba gyűjtik össze.

Eleve tévedés a liberális demokrácia, a jóléti modell, s a magas életszínvonal egymással kapcsolatba hozása.