Kommunista zászlók és címerek II.

By | 2012-05-30
Megosztás:

Az előző részben az európai és az amerikai kontinens szerepelt. Most lássuk a többit: Ázsiát és Afrikát.

Folytassuk a Szovjetúnió ázsiai tagköztársaságaival!

Üzbegisztán esetében az új címer a régi kommunista címer átdolgozott változata, íme a régi és az új jelképek, látható, hogy az új címer valójában a régi alapján lett megtervezve:

Kirgizsztán régi és új jelképei, az új címeren jól látható itt is, hogy az előző címer alapján történt kidolgozása:

Tadzsikisztán esetében a régi és az új zászló, érdekes (véletlen?), hogy a szovjet kori zászló színei hasonlítanak a hagyományos színekhez:

Ami Tadzsikisztán címerét illeti, íme a kommunista címer, az új címer, majd az ismét  visszállított, modifikált régi címer, a koronás perzsa jelkép szerepel az iráni címeren is. Fontos tudni, hogy míg a többi volt közép-ázsiai szovjet köztársaság fő népe (kazah, kirgiz, üzbég, türkmén) türk, addig a tadzsikok iráni népek csoportjába tartoznak.

Türkmenisztán régi és új jelképei:

A teljesség kedvéért itt az 1920-1922 között létezett Távolkeleti Köztársaság jelképei:

Tannu Tuva jelenleg Oroszország egyik autonóm köztársasága, azonban 1917-1944 között független állam volt, így mindenképpen illendő említése, íme régi és mostani jelképei:

A világ 5 államában mind a mai napig kommunista rendszer van, Kubáról már szó volt, azonban a többi 4 állam Ázsiában található, ezek Kína, Észak-Korea, Vietnám, Laosz.

A Kínai Népköztársaság jelképei:

A vörös szín Kína esetében azonban nem kommunista jelkép, hanem hagyományos kínai szín. Íme összehasonlításként a Kínai Köztársaság jelképei, melyeket a jelenleg Tajvanon működő kínai kormány mind a mai napig használ. A címert illetően mindkét címer, mind a köztársasági, mind a népköztársasági valójában pártjelvény eredetű, így az összehasonlításuknak sok értelme nincs.

Kína esetében a teljesség kedvéért a rövidéletű Kínai Tanácsköztársaság zászlaja:

Észak-Korea esetében összehasonlításként Dél-Korea jelképeit adom meg, íme az észak-koreai és a dél-koreai állami jelképek:

Vietnám esetében a volt dél.vietnámi jelképeket adom meg referenciaként:

Laosznál érdekes, hogy a címerből 1991-ben ki lettek hagyva a kommunista jelképek, bár nem történt az országban rendszerváltás, az eredeti laoszi címer, a kommunista címer, s a mai változat:

S laosz kommunizmus előtti és jelenlegi zászlaja:

Ezek után lássuk az ex-kommunista ázsiai államokat!

Mongólia régi és zászlója, majd régi és új címere:

Kambodzsa. Zászlói: a polpotista-csegevarista kommunista Kambodzsa zászlaja, a szovjet-vietnámpárti kommunista Kambodzsa zászlaja, az átmeneti posztkommunista Kambodzsa zászlaja, a végül a visszaállított monarchista Kambodzsa zászlaja:

S Kambozsa kommunista címere, valamint mai címere:

Afganisztán jelképei, sorrendben: az eredeti monarchikus jelkép, az első kommunista állam (a szovjet bevonulás előtt) jelképe, a szovjet bevonulás utáni jelkép, a talibán uralom alatti jelkép, s a mai jelkép:

Dél-Jemen és a mai egyesült Jemen zászlaja, valamint címere:

Még maradtak az afrikai volt kommunista rendszerű államok.

Kongó és Benin esetében a helyi kommunizmus bukása után visszaállításra kerültek a két ország eredeti jelképei, melyek a két ország függetlensége idején alakultak ki.

Kongó kommunista és mai (eredeti) jelképei:

Benin  kommunista és mai (eredeti) jelképei:

Angola és Mozambik esetében a helyzet más, itt a két ország függetlenségét követően rögtön kommunista kormányforma alakult, így a két országnak nincsenek más jelképei, mint a kommunista korszak alatt megállapított jelképek. A címereiken a változás, hogy a kommunizmus bukása után a „népköztársaság” felirat „köztársaság” feliratra változott.

Angola jelképei. Eddig többször szóba került új zászló megalkotása, pályázat is volt erről, de mindeddig nincs döntés, így továbbra is a stílizált kommunista jelképrendszerre emlékeztető zászló és címer van használatban, bár hivatalosan az ötágú csillag ma már nem-kommunista jelképnek van minősítve.

Mozambik esetében szintén vita folyik a jelképek esetleges cseréjéről. Ma már olyan vélemény is van, hogy a zászlóban szereplő Kalasnyikov-géppuska olyan egyedi valami, hogy érdemes megtartani.

Etiópia esetében a kommunista hatalom a zászlón nem változtatott. Sorrendben a császárság-kori Etiópia zászlaja, majd a kommunista korszak első és második zászlaja, végül a jelenlegi posztkommunista zászló:

Címert illetően: a császárságkori címer, a kommunista címer, s a mai címer:

Szomália esetében a kommunista hatalom nem változtatott az állami jelképeken:

(képek forrása: FOTW)