Mi a piacgazdaság?

By | 2023-11-10
Megosztás:

Eleve a „piacgazdaság” szó egy szómágia eredménye, valódi jelentése: „kapitalizmus”, csak a rendszerváltozáskor nem merték ezt a szót nyíltan kimondani, így született a „piacgazdaság” szó helyette. Olyan ez, mint „prostituált” helyett a „szexmunkás” szó, meg a „buzi” helyett a „meleg”.

Ősi ballib hittétel: van valamilyen jó kapitalizmus, amihez képest van egy elrontott verzió, ez az amit pl. Zorbán is művel. Azaz a feladat: eltávolítani a hatalomból a Fideszt, megszüntetni a rossz haveri-maffiózó álkapitalizmust, s helyére bevezetni a jó, européer igazi kapitalizmust, lehetőleg Gyurcsányné szakértői kormánya vezetésével.

Egyrészt a kapitalizmus mindig haveri, s létrejötte mindig állami alapú. Az államtól független kapitalizmus egy későbbi szakasz, amikor a nagytőke immár átvette az államot, azt irányítja: ekkor a kapitalizmus már valóban nem függ az államtól, hiszen immár az állam függ a kapitalistáktól.

Kérdés, ez kinek jó. Gyakorlatilag senkinek. Vajon jó-e a kisembernek, hogy elveszti minden ráhatási lehetőségét az államra?

Persze az igazság kedvéért hozzá kell tenni, a „jó kapitalizmus” mítosz a „jobboldalon” is él, ott azt jelenti: valami titokzatos balosok elrontották a rendszert, ezért szar.

Egy dologért mégis dicséretet érdemel Bodnár, a „szociáldemokrata” DK ultraliberális árnyékminisztere: többször is bátran kimondja a „kapitalizmus” szót. Szerintem a szőnyeg szélére fogja ezért még állítani a főnöke, Gyurcsány.