Multi karrier

By | 2022-10-23

A multidolgozókkal kapcsolatban már érintettem a nőket. Őket elsősorban az öltözködés különbözteti meg: üzletasszony, hanyag, szürke, sztár.

De ami a karriert illeti, ez ma is sokkal inkább a férfiakat érinti. Ott pedig az öltözködés másodlagos kérdés.

Alapvetően itt is 4 típus van: a komoly, a laza, a depressziós, s a trükkös.

A trükkös egyszerűen ki akarja játszani a rendszert. Semmi kedve dolgozni, ezért felküzdte magát valamilyen kisebb főnöki pozícióba, mert azt hitte, akkor nem kell dolgoznia. Jön aztán a meglepi: ott még többet kell dolgozni, ráadásul immár elvárják tőle, dolgozzon munkaidőn túl is. A probléma feloldhatatlan, jellemzően a trükköst előbb-utóbb kirúgják, hacsak nem alakított ki közben erős ismeretségi hálót a felsővezetéssel, mely aztán sose engedi őt lezuhanni.

A depressziós fő célja szintén a semmittevés, de ő ezt nem is titkolja. Nem akar másnak látszani. Főnökként nagyszerű ember, mert kiválóan képes szolidáris lenne az alatta levőkkel, akik szintén nem akarnak dolgozni. Mivel a kötelezőt mindig elvégzi az utolsó pillanatban, ritkán rúgják ki. Módszere: valahogy kitölteni az időt, hogy végre mehessen haza.

A laza jellemzően gonosz. Ő maga laza, de lefelé eltapos mindenkit, aki szintén laza próbál lenni. Ő az ideális nyugati embertíous egyébként, őt szeretik aztán egyre magasabb pozícióba emelni a legmagasabb főnökök.

A komoly humoros alak. Ő az, aki komolyan elhiszi a cég szövegét, lelkesen hisz mindenben. A felette állók hülyének nézik emiatt, s alkalmatlannak találják magasabb karrierre. Az alatta levők meg röhögnek rajta.

Ő az, aki minden szabályt betart és betartat, teljesen függetlenül attól, a szabályok értelmesek-e. Továbbá elolvas minden üzenetet, ami fentről jön, s még ténylegesen el is gondolkozik azok tartalmán.

Róla mindig Schultz parancsnok esete jut eszembe a Nagy Diktátor című filmből. Schultz parancsnok kiadja az utasítást, ideiglenesen nem szabad bántani a zsidókat. Aztán Schultz parancsnokot leváltják. Ezután két rohamosztagos a következő beszélgetést folytatja le:

  • Dehát szigorú parancs van Schultz parancsnoktól, hogy ne bántsunk itt senkit!
  • Schultz parancsnokot leváltották. Kiderült, hogy áruló és a zsidók barátja.
  • Igen, de a parancsát még nem helyezték hatályon kívül.

Pedig Chaplin ezt nem a multivilágról találta ki.

Schultz parancsnok és Adenoid Hynkel