Multi szakszervezet

By | 2022-10-05

A szakszervezetek szerepe az utóbbi 30 évben drasztikusan csökkent.

Ma Európában az átlagszám 25 %, azaz a dolgozók átlag 25 %-a szakszervezeti tag.

Egykor egyes nyugati országokban – elsősorban Franciaország és Olaszország – a dolgozók 90 %-a szakszervezeti tag volt, ma ennek nyoma sincs. Ma egyedül Skandináviában szakszervezeti tag a dolgozók több mint fele, mindenhol máshol a többség nem tag. A negatív rekorder ma Franciaország, ahol 10 % alatti a szakszervezeti tagok aránya.

Kelet-Európában a kommunizmus alatt a szakszervezeti tagság persze 99 %-os volt, ez automatikusan ment, hiszen a szakszervezet az állam része volt. Ahogy a diákból automatikusan úttörő lett, úgy a dolgozóból meg szakszervezeti tag, abszolút formalitás volt mindez.

A kommunizmus bukásakor szinte mindenki ki is lépett, hiszen ezt addig csak kényszernek tekintették. Ma Kelet-Euróában egyedül az ex-jugoszláv országokban magasabb a szakszervezeti tagság aránya, ott is csak 35 %, máshol 10-20 % közti. Magyarországon az arány 12 %. Bulgáriában 15 %.

A kelet-európai helyzet nagy furcsasága: a legtöbb szakszervezeti tag állami cégeknél van, nem ott, ahol kellene, azaz a tőkés cégeknél. Magyarországon is ez van: a legerősebb szakszervezet olyan helyeken van, mint MÁV és BKV.

Bulgáriában a helyzet szinte teljesen azonos. Vasút, tömegközlekedés, állami hivatalok, iskolák – ezek a fő helyek, ahol van értékelhető szakszervezeti tevékenység.

Egy csomó multinál dolgoztam az utóbbi 15 év során, a közös vonás: szakszervezet nem létezett egyikben sem.

Egy érdekes eset: 2008-ban az akkori multi munkahelyemen egy idősebb kolléga, aki korábban sokat élt Lengyelországban, elkezdett szakszervezetet szervezni. Én nem léptem be, nem hiszek az ilyesmiben. De biztos voltam benne, az egész csődbe megy. Egyrészt, alig lépett be valaki, a nagy többség hülyeségnek minősítette az egész próbálkozást. Másrészt, a szervezőt hivatta a vezetőség, s felajánlotta neki, közös megegyezéssel távozzon a cégtől azonnal, kompenzálásként kap plusz 2 havi munkabért. Ő meg látva az egyébként is gyér érdeklődést simán belement. Így a szerveződő szakszervezet meg is szűnt.