Munkaöröm

By | 2022-11-27
Megosztás:

Új munkahelyem sok örömöt okoz.

Mikor okoz egy munkahely sok örömöt? Ha a munka kevés.

A tőkés és a proletár közti ellentét ugyanis feloldhatatlan: a tőkés ingyenes kiváló munkát akar a nap 24 órájában, míg a proletár a tőkés teljes hasznát kéri munkavégzés nélkül. Mindig az adott ország politikai viszonyai döntik el hol legyen a kompromisszum: ez a tűzszüneti vonal a két fél között. Aztán ezen belül persze van egy sáv, s ha a helyzet szerencsés, akkor a bérmunkás képes a sáv felső végéhez közelíteni, míg persze ha a szerencse a tőke oldalán áll, akkor a sáv alsó végéhez tart a bérszint.

Az ideális amikor a munka kevés, de mégse szüntethető meg. Ilyenek pl. az ügyeleti típusú állások: az ügyeletes akkor is kap pénzt, ha aznap semmit se csinál, hiszen az ügyeleti pozíció nem szüntethető meg.

A kólcenteres állás akkor lehet jó, ha nem maga a cég csinálja, mert ha maga csinálja, akkor ki van pontosan számítva hány ember kell.

Az USA-ban egy kólcenteres havi átlagbére 2200 dollár bruttó – ez rossz fizetésnek számít, hiszen az amerikai átlagbér 4500 dollár. Jellemzően ott csak egyetemisták mennek el kólcenteresnek részállásba, mert azért mégiscsak jobb ez, mint a McDonald`sban dolgozni. (Egy amerikai McDonald`s átlag 1500 dollár körül fizet.) Esetleg még friss bevándorlók, akiknek nincs piacképes képzettségük.

Mennyi az átlagbére egy kólcenteresnek a világ 3 legnagyobb kólcenter-„nagyhatalmában”:

  • Indiában havi bruttó 200 dollár (150 dollár általános átlagfizetés mellett),
  • a Fülöp-szigeteken havi bruttó 450 dollár (320 dollár általános átlagfizetés mellett),
  • Costa Ricában havi bruttó 1200 dollár (900 dollár általános átlagfizetés mellett).

Persze nyilván a fenti számokhoz hozzá kell számítani az élet valós költségeit is:

  • Indiában a 200 dollár fizetés annyi, mintha az USA-ban ez 500 lenne,
  • a Fülöp-szigeteken a 320 dollár fizetés annyi, mintha az USA-ban ez 900 lenne,.
  • Costa Ricában az 1200 dollár fizetés annyi, mint az USA-ban ez 2200 lenne..

Ezek után világos miért telepítik ki Észak-Amerikából és Nyugat-Európából az ilyen állásokat. Még a drága Costa Rica is félár amerikai szempontból. S arról nem is beszélve, hogy jellemzően szinte minden más költség is kisebb, mint az USA-ban.

S az is világos, miért nincs tömeges kivándorlás Costa Ricából. Hiszen egy kicsit jobb munkahellyel simán elérhető az a szint, amit egy tipikus friss bevándorló el tud érni az USA-ban, azaz nincs miért odamennie.

A legnagyobb cégek pedig nem is maguk telepítik ki az állásokat, hanem megveszik a szolgáltatást egy kifejezetten kólcenteres cégtől.

Ez zsákbamacska munkás szemmel, mert lehet, hogy a kólcenteres cég egyrészt túlterhelt állást vállal fel, másrészt túlvállalja magát. Egy volt munkahelyemen pontosan ez történt az egyik orosznyelvű részleggel: a szerencsétlen alkalmazottak napi átlag 120 telefonhívást kaptak és még ugyannyi ímélt, mindezt személyenként – ez már a kezelhetetlen mennyiség kategóriája, s azt jelenti, az embernek egy szabad perce sincs munkaidő alatt.

Most egyelőre úgy néz ki, a szerencse rám mosolygott: itt nem szabad percek, hanem egyenesen szabad órák vannak. Plusz nem kell sehová se menni, minden otthonról: még egyszer se jártam munkahelyem irodájában, a szerződést is a neten írtam alá.

Nyilván azonnal utánéztem a háttérnek: a megrendelő cég mögött álló 2 fizikai ember kicsoda, s láttam, mindketten benne vannak a világ 100 leggazdagabb emberének a listáján. Úgy tűnik, nem gond számukra nagyvonalú szolgáltatást megrendelni, ahol 50 emberre fizetnek havi átlag 5-6 ezer ügylet intézésére.

Joggal felmerülhet a kérdés: miért nem megy minden ilyen cég Indiába, ahol átlag 6-8 kólcenteres alkalmazható 1 darab bulgáriai kólcenteres költségén? A válasz egyszerű: a nyelv. Elképzelem, hogy pl. Karnataka államban szlovák, magyar, észt, stb. nyelvű alkalmazottat találnak: az esélye valószínűleg a nullához közelít. Valószínűleg még a portugál vagy holland nyelv is gondot okozna, pedig azok jóval honosabbak a régióban arrafelé. S ha mondjuk meg is lelnék pl. az egy darab észtül tudó karnatakait, az valószínűleg az átlagbér 10-szeresét kérné.

saját munkahelyem otthon: az eszközök kb. 40 %-a céges

S egy tipikus kólcenter Karnatakában:

azért erőltetem ezt a Karnatakát, mert az indiai kólcenterek 90+ %-a két államban van: Karnatakában és Telanganában