Sznúker

By | 2023-05-07
Megosztás:

Már véget ért az idei sznúker világbajnokság. Ugyanis ebben a sportban évente van.

Már mondtam: utálom a sportot. Még a népszerű fociból is csak világbajnokságot és európai bajnokságot szoktam nézni, de pl. a nagy csapatokat se ismerem, persze a nevüket igen, de semmi érdemlegeset róluk. A foci szabályait is csak 18 évesen tanultam meg, jövendő múzsám magyarázta el, ő focirajongó családból származik, apja már kisgyerekként is vitte meccsekre. Szóval pár hónappal házasságunk előtt volt a mexikói világbajnokság, s hát kénytelen voltam vele minden meccset megnézni, s e közben pedig elmagyarázta az összes szabályt.

Egy kivétel van: a sznúker. Az egyetlen sport, amit tényleg szeretek. A többi billiárdsport is tetszik valamennyire, de a sznúker a legjobban. Képes vagyok órákig nézni a golyók gördülését. S ez az egyetlen sport, melyben „szakértői” szinten vagyok, lásd minden szabályt ismerek rendesen, képes vagyok elmagyarázni őket, tudom kik a legjobb játékosok, milyen versenyek vannak, stb.

Még az Eurosport fizetős szolgáltatására is képes voltam előfizetni csak emiatt: hogy élőben láthassam azt is, amit nem adnak élőben tv-ben.

Egyébként érdekes: részben vannak ranglistás helyezések, részben nagy versenyek. Jelenleg 15 versenyen van pontszámadás a ranglistához, ebből van 2 fő verseny, s plusz még egy nagy verseny, mely azonban nem ad pontszámot. Egyrészt a cél a ranglistán elől lenni, másrészt megnyerni a 3 nagy versenyt, köztük a legfőbbet, a világbajnokságot. Az idei ezen a héten ért véget.

De a lényeg most nem maga a sport, az vagy tetszik valakinek vagy nem, nincs mit vitázni erről.

Idén, sajátos módon, a világbajnokság bekerült a „normál” hírekbe. Mely egyébként nem bír nagy hírértékkel. Ez még a nyereményekből is látszik. Az átlag világsztár sznúker játékosok annyit keresnek egy év alatt, mint egy világsztár focista két hét alatt – a legjobbak jellemzően 300-500 ezer angol font körül keresnek játékukkal évente (mivel a játék angol, fontban szokás számolni).

Szóval az esemény április 17-én volt. Éppen ment párhuzamosan két meccs – ez így szokás a verseny első körében -, amikor két sötétzöld aktivista ugrott elő a közönségből, az egyik fel is ugrott az asztalra, azt üvöltve leszórta valamilyen narancssárga porral, követelve az olajkitermelés megszüntetését. A másikat leteperték, nem tudta az asztalt tönkretenni. Ugyanannak a csoportnak a tagjai, mely képek leöntésével lett ismert korábban.

Az egyik asztalon a bíró férfi volt, a támadó nő, s a bíró egyszerűen lefogta a támadót, ezért nem sikerült ott az akció. A másik asztalon fordított volt a helyzet, a bíró nő volt (egyébként az egyetlen bolgár sznúker-bíró), s meg se próbálta a férfi témadót lefogni, esélye se lett volna.

Az egyik meccset abba is kellett hagyni emiatt, az asztal nem volt játszható állapotban (aztán éjszaka) átposztózták).

Láttam élőben, vicces volt. S persze teljesen kontraproduktív. Aki ezt látja, annak azonnal rokonszenves lesz az olajipar.

Vannak is konteók, mely szerint a sötétzöld mozgalmakat az olaj- és földgáz-iparág finanszírozza.