Türkök vallása

By | 2019-10-24
Megosztás:

A türk népek 5 csoportra oszthatók:

  • oguz (délnyugati) – kb. 120 millió ember, fő terület: Törökország, Türkmenisztán, Azerbajdzsán, Irán, Moldova;
  • karluk (délkeleti) – kb. 40 millió ember, fő terület: Üzbegisztán, Afganisztán, Kína (Ujguria);
  • kipcsák (északnyugati) – kb. 70 millió ember, fő terület: Kazahsztán, Kirgizstán, Oroszország (Dél-Szibéria, Észak-Kaukázus, Krím, Volga-vidék), Üzbegisztán;
  • szibériai türk (északkeleti) – kb. 1 millió ember, fő terület: Kína, Oroszország (Szibéria);
  • ogur (bolgár) – kb. 1 millió ember, fő terület: Oroszország (Volga-vidék).

Az oguz (délnyugati) ághoz tartoznak: törökök, azeriek, türkmének, horaszaniak, gagauzok, Az azeriek és a horaszaniak siíta muszlimok, a gagauzok ortodox keresztények, a többiek szunnita muszlimok.

Fontos adat: az azeriekből több él Iránban, mint Azerbajdzsánban, Irán északnyugati részében a lakosság abszolút többsége azeri.

A gagauzok eredete vitatott. A két fő elmélet róluk:

  • a mai bolgár nép kialakulásakor a VII.-IX. sz. között azon ősbolgárok utódai, akik nem szlávosodtak el nyelvileg,
  • a XIII, sz. során Bulgáriába bevándorolt török csoport, mely felvette a kereszténységet, de nyelvileg megmaradt török.

A karluk (délkeleti) tartoznak: ujgurok, üzbégek. Vallás szunnita iszlám.

A kipcsák (északnyugati) ághoz tartoznak: balkárok, baskírok, karacsájok, karaimok, kazahok, karakalpakok, kirgizek, krimcsakok, kumikok (kunok), tatárok (beleértve krími tatárok és szibériai tatárok). A karaimok és a krimcsakok zsidók, mindenki más szunnita muszlim.

A szibériai türk (északkeleti) ághoz tartoznak a jakutok, a hakaszok, a tuvaiak, az altájok, s kis népek. A jakutok és a hakaszok ortodox keresztények, a tuvaiak buddhisták, az altájok az egyetlenek, ahol máig a fő vallás a hagyományos türk sámánizmus.

A többi szibériai türk népnél is vannak sámánisták, de kisebbségben. Ill. van ilyesmi más türk népeknél is, de ott csak afféle marginális modern divatként, nem megmaradt valós vallási hagyományként.

Az ogur (bolgár) ághoz egyedül a csuvasok tartoznak manapság. Történelmileg ide tartoztak a hunok, a kazárok, az avarok. Ortodox keresztények.

sámán dal feldolgozás
kísérlet Csuvasia fővárosában, a csuvas blogger lány útbaigazítást kér csuvasul egy ületközpont előtt: egyharmad nem érti, egyharmad érti, de csak oroszul tud válaszolni, egyharmad csuvasul válaszol
pár éve Oroszországan divat lett a Depsacito éneklése helyi nyelveken, az altájok se maradhattаk ki

piros – türk többségű államok, sárga – jelentős türk kisebbséggel rendelkező államok