Zorbán nadrágja

By | 2022-07-13
Megosztás:

Amikor még létezett szakrális monarchia, a királyi család egy volt az állammal. Jellemzően a pénzügyek se váltak el egymástól, nem volt élés határ állami és magánvagyon között. S eleve minden királyi megnyilvánulás állami volt, olyan, hogy királyi magánélet nem létezett. A királyi család tagja úgy kaphatott jogot magánéletre, hogy előtte lemondott örökre minden pozíciójáról.

Ekkor alakultak ki sajáros szabályok az intézmény részére. Az öltözködés és az evés is szigorúan szabályozott volt, hiszen valójában nem az egyén öltözködött és evett, hanem az állam.

Aztán a monarchiák megszűnésekor – ma Európában már csak 2 monarchia van, nem számítva a sajátos eset Vatikánt – e szokások egy rész átment az elit szokásává, sokszor kifejezetten, parodisztikus módon. Pl. előkelő hölgy nem veheti fel ugyanazt a ruhát kétszer. Minden eseményhez új ruhát kell varratni.

Mivel persze az abszurd álfeudális szokásokhoz rengeteg pénz kell, s ez még az elitben sem adott mindenkinél, a szokások egyre enyhültek. Ma már csak halvány maradványok vannak meg.

Annak idején a jobboldal azért küzdött, maradjon meg a lehető legtöbb a külsőségekből, azok lassabban szűnjenek meg, míg a baloldal erőteljesebb szakítást akart a tartalom nélküli múlttal. A XX. sz. elején még bevett szokás volt, hogy a férfiak frakkot viseltek, s a szovjet diplomaták azzal keltettek „botrányt”, hogy ők bojkottálva a frakkot szimpla elegáns öltönyt viseltek nyakkendővel. Ma már ez a divat, én a XX. sz. 70-es és 80-as éveiben összesen 9 évet éltem le diplomata-gyerekként, s ez idő alatt egyszer se láttam frakkos embert – egyszerűen kiment a divatból a diplomácia világában.

S lassan kezd a magasabb szinten is minden megváltozni. Pár éve az akkori argentín elnöknő cicanadrágban és tunikában tartott hivatalos beszédet, a sajtó még meg is szólta őt, miért öltözött „sportosan” hivatalos eseményre – pár év múlva szerintem ez már nem lesz téma.

Alapvetően mindegy. A tartalom nélküli külsőség szerintem nevetséges.

Azonban a magyar ballibek tudatzavarának egyik jele ez a kérdés. Egyrészt ők állítólag a „baloldal”, melynek az alul lévőket kellene képviselnie, azok érdekeit nyomatni, másrészt meg elitista „jobboldali” igényeket hangoztatnak. Máig kedvelt téma: bármikor amikor Orbánt lefényképezik hivatalos eseményen, annak felvetése, Orbán miért hord normál bolti, konfekciós öltözéket, miért nem rendel szabónál egyéni méretre készített ruhadarabokat.

Kétségtelen: Orbán meghízott, ráadásul körte típusú módon, ami a legrosszabb verzió öltözködési szemszögből. Ezt ugyanis tényleg csakis egyénileg szabott ruhával lehet elrejteni.

Csakhát erre a „baloldali”, különösen a progresszív válasz az lenne: bravó, hogy nem rejtegeti magát. Minden más ugyanis body shaming, ami manapság kb. az antiszemitizmus kategóriája.

Persze hozzá kell tenni, ha lenne Orbánnak szabója, akkor meg arról cikkeznének „Zorbán milliókat költ szabóra”.