A diktatúra elnyom

By | 2020-11-06
Megosztás:

Amikor ezt írom, még nincs eredménye az amerikai elnökválasztásnak. (S amikor a cikk látható lesz csütörtök hajnalban, szinte biztosan akkor se lesz.)

A fő tényleges eredmény: a liberális médiák és közvéleménykutatások bukása. Ugyanis ezek földcsuszamlásszerű Biden győzelmet jósoltak. Pedig egy dolog biztos: esélyes, hogy nyer Trump, s ha veszít is, Biden győzelme rendkívül szoros lesz. A cikk írásakor a legvalószínűbb jósolható végeredmény 270:268 Biden javára, ami persze semmilyen kapcsolatban sincs a jóslattal.

A hivatalos magyarázat a bukásra: a megkérdezettek hazudnak a közvéleménykutatóknak, azt mondják, Bidenre szavaznak, majd Trumpra szavaznak.

Dehát miért teszik ezt? Hiszen a legamerikaellenesebb ember se állítja, hogy Amerikában az állam korlátozná a szólásszabadságot, hogy cenzúra lenne, valójában ott még a Nyugat-Európában bevett korlátozások sincsenek, azaz lehet „gyűlölködni” is szabadon. Ráadásul, furcsa lenne, ha pont a hatalmon lévő kormányzat melletti kiállást szankcionálná a hatalom.

A válasz persze az: mert Amerikában tökéletes liberális demokrácia van, azaz az állam hatalma korlátozott, helyette magánérdekek dominálnak. S így az állam által gyakorolt cenzúra helyett a magánérdekek vezérelte cenzúra a lényeg.

Leegyszerűsítve: hiába nem gátolja, sőt minden erővel segíti az állam, hogy elmondhassam szabadon a véleményemet, ha aztán emiatt kirúgnak a munkahelyemről a magáncégtől, ahol dolgozom, vagy – ha magam is vállalkozó vagyok – bojkott indul a cégem ellen, s mindkét esetben egzisztenciális válságba kerülök, hiszen nagyon-nagyon vékony az a réteg, melynek olyan kiemelt az anyagi helyzete, hogy sérthetetlen lenne egzisztenciálisan. Az átlag amerikai állampolgár vagyona 700 ezer dollár – ennek eloszlása persze erősen egyenetlen, valójában a lakosság felének a vagyona nulla alatt van, de ezt most ne vegyük figyelembe -, ami nem az az összeg, melyből meg lehetne élni, ha az ember rendszeres bevétel nélkül marad.

S hogyan reagál az amerikai kisember? Mivel tudja mi az elvárás, azt szóban teljesíti. Az elvárást pedig könnyű tudni: az amerikai médiák 90 %-a liberális, s nap mint nap harsogják, hogy egyrészt vannak a szabad, szép, okos, művelt, felvilágosult emberek, másrészt pedig a bunkó, elmaradott, ostoba, csúnya gyűlölködők. Vannak a jók és a rosszak. Most mondd meg, te a jók vagy a rosszak mellett állsz?

Annak idején, 40+ éve, volt egy orosz vicc:

  • Mi a demokratikus centralizmus?
  • Amikor egyenként mindenki ellenez valamit, de együttesen mégis támogatják.

Valahogy illik ez a mára is.