A kereszténység és Izrael

By | 2015-10-30
Megosztás:

A minap egy zsidó tematikájú fórumon érdekes vitára akadtam, a fórum keresztény vitázói között.

A hozzászólók egy része kijelentette, minden kereszténynek szeretnie kell Izraelt, mert Izrael az ígéret földje, sőt az a keresztény, aki nem szereti Izraelt, az nem is igazi keresztény.

Egy másik csoport, mely elsősorban arab nemzetiségű keresztényekből állt pont az ellenkezőjét állította: a cionizmus emberellenes fasiszta eszme, így keresztény nem támogatja ezen ideológia hazáját, sőt az igazi keresztény kötelezően Izrael-ellenes és palesztínpárti.

Miután elmondtam a saját véleményemet, mind a két oldal rám támadt. A zsidópárti hozzászólok szerint én álcázott muszlim ügynök és meggyőződéses antiszemita vagyok, az Izrael-ellenesek szerint pedig álkeresztény zsidó provokátor.

Mit is mondtam?

Azt, hogy Jézus eljövetelével nincs többé se ígéret földje, se kiválasztott nép. A zsidó nép egy a sok nép közül, Izrael pedig egy a sok ország közül.

Minden keresztény lehet Izrael-párti, Izrael-ellenes, vagy semleges e kérdésben. Mint ahogy minden keresztény lehet pl. Banglades-párti, Banglades-ellenes, vagy semleges Banglades iránt. Izrael nem egy kiemelt állam a keresztény hit szempontjából.

Ugyanez a helyzet a zsidó néppel és a zsidó vallással. A zsidó nép nem kiemelt nép. A zsidó vallás pedig ugyanúgy idegen vallás a kereszténység számára, mint az iszlám, a mormonizmus, a budhizmus, vagy bármi más.

Főleg ez utóbbi álláspontom keltett felháborodást egyeseknél. Pedig ez a keresztény tanítás. Tévedés az újprotestáns keresztény cionizmus, mely nemcsak, hogy azonosítja a mai Izraelt az ősi Izraellel, de azt is vallja, hogy Istenhez két út van: a zsidó valláson és Jézuson keresztül. Azaz mintha Jézus hatályon kívül lenne helyezve a zsidók számára. Természetesen ez teljesen ellenkezik nemcsak a keresztény tanítással, de a történelmi tényekkel is: a legkorábbi keresztények pont az ellenkezőjét gondolták, azaz azt, hogy a kereszténység az „igazi judaizmus”, azaz minden zsidó hívőnek el kell fogadni Jézust.

Természetesen semmi gond, ha egy keresztény hívő politikailag Izrael-párti, amennyiben ezt nem vallási alapon teszi. Mint ahogy az se baj, ha Izrael-ellenes, ismét amennyiben ez nem vallási alapú ellenzés.