Az orosz Koós-Korda

By | 2019-11-18
Megosztás:

A Szovjetúnióban a könnyűzenébe jóval később engedte be a hatalom a nyugati divatot, mint a kádári Magyarországon. Ami Magyarországon már a 60-as évek végén és különösen a 70-es években lehetséges volt, az a Szovjetúnióban csak a 80-as évektől.

Addig a hagyományos sanzon műfajon kívül nemigen volt más. Ennek a műfajnak a legnépszerűbb alakja a féldisszidens státuszú Vlagyimir Viszockij volt, de ő a megtűrt kategóriába tartozott. Az állami zeneipar fő képviselője egy Joszif Kobzon nevű ember volt, kinézetre is, meg stílusra is kb. Koós János és Korda György együttvéve és négyzetre emelve. Egyébként ő is rendkívül népszerű volt, de sose volt disszidens tevékensége (ill. egyszer volt, erről később), mindig a hatalom embere volt, mind a kommunizmus alatt, mind utána.

A fő számai az úgynevezett hazafias dalok voltak, a II. vh. kapcsán, így fellépett egy sor hivatalos ünnepségen, lassan első számú énekes lett a hivatalos szovjet könnyűzenében. Emellett hagyományosabb témájú dalokat is énekelt.

Nagyszerű alany volt paródizáláshoz, ugyanis abszolút egyedi volt a stílusa: vasalt nadrágban és öltönyben lépett fel a színpadon, s nagyjából egy helyben állt mint egy darab fa, alig mozgott, mintha egy beszédet mondó párttitkár lenne.

Életében egyszer baja lett a hatalommal. A 80-as évek elején felszólalt nyilvánosan egy a szovjet zsidók elleni egy hatósgi akció kapcsán. Akkoriban a szovjet hatóságok nehezen engedték a zsidók kivándorlását, s ezzel kapcsolatban volt egy tiltatkozás, ami mellett kiállt maga a szintén zsidó Kobzon.

Büntetésként kizárták a Pártból, nem léphetett fel egy ideig. De alig 1 évvel később megbocsátottak neki, visszavették a Pártba, majd ismét állami kitüntetést kapott. A legfelsőbb vezetés azt mondta „csak zsidóként kiállt a zsidókért, de nem ellenzéki, hanem lojális szovjet hazafi”.

A szovjet bukás után még népszerűbb lett, plusz immár többszörös milliomos. Ezen kívül hivatalosan is politikai-társadalmi szerepet vállalt, 1997-től orosz parlamenti képviselő volt halálig (először függetlenként, majd Putyin pártja tagjaként), emellett az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetőségi tagja.

A legnagyobb megtiszteltetés, amit el lehet érni: 80. születésnapját a Kremlben ünnepelték hivatalos eseményként, az Orosz Hadsereg zenekara vele együtt adta elő a Hava Nagila című zsidó dalt:

Tavaly halt meg.