Buliarcok a 80-as években

By | 2021-12-10
Megosztás:

Késő kamaszkorban és fiatal felnőttként sem voltam sose tipikus bulizó, de azért megjártam pár bulit. Íme visszaemlékezésem a különböző típusú résztvevőkről. A mával semmi összehasonlítása alapom nincs – buliba átlag 10-évenként járok, utoljára 2010-ben voltam -, így ezt meghagyom az olvasóknak.

Íme a 8 főtípus.

A csajozós. Ő azért jött, hogy lányt találjon magának. Keveset eszik, mérsékelt az alkohollal, hiszen józan akar maradni a sikeres teljesítéshez. Folyamatosan társalog, s nagyon akar táncolni.

A hálózatépítő. Ő ismerkedni akar, mindenkivel, bárkivel. Egy-egy emberrel kevés időt tölt el, mert mindenkivel akar beszélni.

Az alkoholista. Ő inni jött. A lányok nem érdeklik. Egy ideig beszélget, aztán elalszik, rosszabb esetben hányással kombinálva.

A verekedős. Ő is iszik, de agresszív lesz, majd beleköt valakibe. Általában előbb-utóbb kidobja a buliról a házigazda.

A panaszkodós. Ő talál magának beszélgetőpartnert, akinek aztán igyekszik hosszasan mesélni problémáit.

A kritikus. Elmondja, a buli nem jó, az étel rossz, a csajok csúnyák, a zene szar, majd hozzáteszi, ő tud egy jobb bulit, s igyekszik oda csábítani valakit magával.

Az előadóművész. Ő azt hiszi, a buli színház, ő pedig szerepelni fog fontos szerepben. Táncol vagy énekel, de már olyat is láttam egyszer, hogy egy ilyen emberke a verseit olvasta fel.

A bölcs. Tartózkodik mindentől, esetleg iszik valamennyit, majd beszélni kezd, jellemzően a zenétől távolabb, hogy jobban hallható legyen. Érezteti, hogy ő az ivó és táncoló pórnép felett van. Van a természettudományos változat, ő pl. kimegy az erkélyre, majd felsorolja a látható csillagképeket (ez személyes tapasztalat). S van a társadalomtudományos verzió: ő vagy politizál vagy a lét általános rejtélyeit magyarázza. A bölcs nagy problémája: közönsége gyér, mert csak bóbiskoló alkoholisták hajlandók jelen lenni, s a legjobb esetben olyan lányok, akiknek senki se akart udvarolni, de ők meg mérgesek lesznek, amikor észlelik, a bölcs nem udvarol, hanem előadást tart, plusz lehetnek más bölcsek is, akik viszont félbe akarják szakítani, hogy belekezdjenek saját témájukba.

Nem véletlenül, hogy a bölcset hagytam a végére, mivel magam is ez a típus voltam.

tipikus korabeli zene