Fehér foltok

By | 2021-08-25
Megosztás:

Latin-Amerikában, annak kontinentális részén két területrész van, mely ma nem spanyol vagy portugál nyelvű. Az egyik Közép-Amerikában Belize, a másik Dél-Amerika északi részén a Guyana-vidék egy része. Erről részletesebben.

A közhiedelemmel ellentétben a Guayana vidék nem csak a mai „három Guayana”, azaz Guyana, Suriname, s Francia Guiana. Nyugatról keletre a terület eredetileg: spanyol Guayana, brit Guayana, holland Guayana, francia Guayana, portugál Guayana.

A terület mai viszonyai:

  • volt spanyol Guayana: ez a mai Venezuela Guayana nevű tartománya,
  • volt brit Guayana: az a mai független Guyana,
  • volt holland Guayana: ez a mai független Suriname,
  • volt francia Guayana: ez a mai Francia Guiana, az egyetlen mely máig de facto európai gyarmat, 1946 óta francia megye, azaz Franciaország szerves része minden tekintetben,
  • volt portugál Guayana: ez a mai Amapá nevű brazil szövetségi állam.

A teljes terület kb. 1 millió km2, a lakosság 4 millió fő.

Az öt gyarmatosító hatalom között a határok a térségben folyamatosan változtak az idők során, ennek eredménye az, hogy máig vannak határviták. A legtöbb ilyen vita kis jelentőségű, az igazán komoly határkonfliktus a Guyana és Venezuela közti. A venezuielai álláspont szerint a Guyana közepén lévő Esequibo folyó volt a határ a gyarmati időkben Anglia és Spanyolország között, így a folyó teljes balpartját magának követeli mint Spanyolország jogutódja. Ha teljesülnének a venezuelai igények, az azt jelentené: a mai Guyana kb. kétharmada átkerülne Venezuelához.

A mai etnikai viszonyok az 5 gyarmatosító hatalom politikájának eredménye. A spanyolok alig hoztak be a térségbe néger rabszolgákat, így ma a venezualai Guayanában a lakosság legnagyobb része fehér-indián keverék és fehér. A portugálok intenzívebben használtak rabszolgákat, így a brazil Guayanában – Amapában – valamivel több ma a néger, de itt is a fehér-indián keverék és a fehér dominál.

Az angol, francia és holland politika egészen más volt. A franciák alatt gyakorlatilag nem létezett indián-fehér keveredés, viszont hatalmas mennyiségű rabszolga lett behurcolva. Így ma Francia Guiana gyakorlatilag néger terület, kevés fehérrel.

A hollandok és az angolok sajátossága az volt, hogy a néger rabszolgákon kívül indiai bérmunkásokat is betelepítettek. Ma Suriname-ban és Guyanában a legnagyobb etnikai csoport az indiai, őket követik a négerek. Van egy kevés indián, s fehér gyakorlatilag nincs.

Ennek következménye a sajátos vallási helyzet. Mindkét országban a lakosság 25 % hindu, 15 %-a muszlim – mindez az indiai bérmunkások utódai miatt.

Suriname és Francia Guiana sajátossága ezen kívül a maron lakosság. Maronoknak azokat a négereket nevezik, akik rabszolgaként lettek behurcolva, majd elszöktek. S mivel a gyarmati hatalom szinte csak a partvidéken volt tényleges, a délre, a dzsungelbe menekülő szökevény rabszolgák sikeresen képesek voltak szabad néger közösségeket létrehozni a nehezen elérhető vidékeken, melyek fennmaradtak egészen a rabszolgaság eltörléséig. Ma a lakosság 15-20 %-a maron származású e két területen.

Legjobban persze a nyelvek érdekelnek engem. Suriname-ban a lakosság zöme kettős anyanyelvű: holland és sranan tongo. A sranan tongo egy angol-holland keverékből lett kreol nyelv, egyes afrikai elemekkel, a néger rabszolgák találták ki, azonban aztán elterjedt más közösségekben is.

sranan tongo nyelvű covid-hírek a suriname-i televízióban

Életszínvonal tekintetében a leggazdagabb természetesen Francia Guiana, hiszen itt az európai Franciaország szociális rendszere van érvényben.

A francia-brazil határ erősen veszélyeztetett emiatt az illegális migráció szemszögéből. Sajátosság: míg a brazil állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Franciaországba, ez alól kivétel a szárazföldi brazil-francia határon való átkelés. Itt vízumkötelezettség van, kivéve a tranzitutasokat. Ez a rendszer rendkívül trükkösen zárja ki a szegény brazil állampolgárokat, míg a gazdagabbakat beengedi. Hiszen akinek van pénze repülőre, vagy tranzitcéllal utazik, az már nem potenciális illegális bevándorló, hanem turista.