Iskolai erőszak

By | 2020-07-07
Megosztás:

A liberális konszenzus szerint az erőszakért mindenki felelős, az erőszaktevő környezete, a rokonsága, a szomszédok, az egész város, meg mindenki aki létezik a bolygón, egyetlen ember nem felelős: maga az erőszaktevő. Ő ugyanis áldozat, tehát az erőszaktevő által megvert emberrel azonos módon kezelendő.

Tévedés. Az erőszak csak elfajul, ha nem fojtjuk el. S elfojtani csak egy módon lehet: nagyobb erőszakkal. Magyarul: a kis erőszakos szaros diákot meg kell verni, ebből megérti, hogy az erőszak nem jó, mert esetleg lesz nála erősebb is, aki őt veri meg, s az pedig már nem akkora élvezet. Ezt megszokja, s normális ember lesz belőle.

Az pedig, hogy kell-e iskolarendőrség másodlagos kérdés. Kádár alatt se volt iskolarendőrség, mégis kezelni tudták az akkor is létező iskolai erőszakot. Mert iskolán belüli erőszak mindig volt, a kommunizmusban is, csak akkor keményen felléptek ellene.

Személyes emlékem másodikos koromból. Egyik osztálytársamat 1974-ben . nagyon gyorsan zárt intézménybe küldték, miután harmadszor is zaklatta osztálytársait. Ma hónapokig hagynák az ilyet tombolni. Pszichológusok jönnének, simogatnák, becézgetnék az erőszaktevőt, s hibáztatnák az áldozatot.

Akkor a rendőr jött, pedig az egy 8 éves gyerek volt, nem egy kemény kamasz. Se előtte még az igazgató is a gyerek pofájába öklözött párat, hogy folyt a vére. Kizárták az iskolából, egy évre javító-nevelőbe került, s aztán se jött vissza a mi iskolánkba. Nem tudom mi lett vele, sose láttam többet, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a rendszer működött, nem hagyta az erőszaktevőket szabadon garázdálkodni, s az áldozat kapott védelmet a rendszertől.

Az iskolai erőszak egyetlen ellenszere a nagyobb erőszak. Erős állam kell, gyors és kemény fellépés. Ez az erőszakoskodó hajlamú gyerekeket észre téríti. S akin meg ez se segít, az úgyis bűnöző lett aztán, rájuk meg vár a börtön. Probléma megoldva.