Közvetlen választás

By | 2012-05-06
Megosztás:

A köztársasági elnök közvetlen választásának gondolata is felmerült a napokban. Erre az az ellenérv hangzik el rendszeresen, hogy nem lehet, mert a köztársasági elnököt csak elnöki és félelnöki köztársaságokban szokás közvetlenül választani, Magyarország viszont parlamentáris köztársaság, így nem lehet eltérni a közvetett, parlament általi választástól. Most ezt szeretném konkrét nemzetközi adatokkal cáfolni.

A világ 202 országából 45 parlamentáris köztársaság.

E 45 országból hárommal nem érdemes párhuzamot vonni, mert e három országban az államfői és a kormányfői tisztség közös, azaz a parlament által megválasztott kormányfő egyben automatikusan államfővé is válik, s államfői mandátuma addig szól, míg kormányfői mandátuma él.

Marad tehát 42 ország, melyben a „magyar” rendszer működik, tehát:

– parlamentáris köztársaság,

– a miniszterelnök a végrehajtó hatalom feje,

– az államfő külön személy, s jellemzően ceremoniális a szerepe, gyenge vagy középgyenge hatalmi funkcióval.

Lássuk, hogy e 42 országban hogyan történik az államfő, a köztársasági elnök megválasztása!

  • A „magyar” megoldás, azaz a parlament választja meg az államfőt: Albánia, Banglades, Dominica, Észtország (ha a parlamenti választás sikertelen, speciális testület választja meg), Etiópia, Görögország, Irak, Izrael, Koszovó (a tervek szerint idén fognak áttérni a közvetlen választásra), Lettország, Libanon, Magyarország, Mauritius, Málta, Moldova, Nepál, San Marino, Szamoa, Trinidad és Tobago – 19 ország.
  • Külön erre a célra létrehozott szerv (tagjai a szövetségi parlament tagjai és a szövetségi államok/tartományok parlamentjeinek delegáltjai: India, Németország, Olaszország, Pakisztán, Vanuatu – 5 ország.
  • Közvetlenül a nép választja meg az államfőt: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország (a jelenlegi elnököt még a parlament választotta meg, de időközben változtattak a szabályon, a következő elnököt már közvetlenül fogják megválasztani), Finnország, Horvátország, Izland, Írország, Kelet-Timor, Lengyelország, Macedónia, Montenegró, Szerbia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Törökország (a jelenlegi elnököt még a parlament választotta meg, de időközben változtattak a szabályon, a következő elnököt már közvetlenül fogják megválasztani), Zöld-foki-szigetek – 18 ország.

Tehát látható: közvetett választás van 24 országban, közvetlen pedig 18-ban. Azaz egyáltalán nem állítható az, hogy a közvetlen választás nem létezik, sőt: az érintett  országok 43 %-ában a választás közvetlen.

Azaz a parlametáris köztársaság intézményével NEM összeegyeztethetetlen az államfő közvetlen választása.