Mikor van Karácsony?

By | 2012-05-04
Megosztás:

Karácsony az december 25-én van. Mindig, mindenhol. Minden ortodox templom december 25-én ünnepli a Karácsonyt. Az egyházi naptárban ezen a napon ez áll: december 25. – Karácsony. Viszont az ortodox egyházak nem mind ugyanazt a naptárat használjak, ezért egyes ortodox egyházak esetében előfordul, hogy az egyházi naptár szerinti december 25. a hivatalos „világi” naptárban január 7. De nem minden esetben, ezért tévedés „ortodox naptárról” beszélni – ilyen nincs ugyanis. Lássuk ezt részletesebben!

A katolikus egyház a XVI. században áttért az addigi juliánus naptárról a gregoriánus naptárra. Az ortodox egyházak – mivel szervezetileg 15 önálló egyházat alkotnak – egyenként döntöttek arról, hogy maradjanak-e a juliánus naptárnál, vagy térjenek-e át az újjuliánus naptárra, mely a gyakorlatban azonos a gregoriánus naptárral. A döntés szerint alakult ki két csoport: réginaptáristák és újnaptáristák.

A réginaptáristák azok, akik kizárólag a juliánus naptárat használják, náluk amikor a templomi naptárban december 25. van, akkor a külvilágban már január 7. van. Ezzel szemben az újnaptáristák fele-fele arányban használják a juliánus és az újjuliánus naptárat, mégpedig oly módon, hogy a fix dátumú ünnepeket a gregoriánus naptárral gyakorlatilag egyező újjuliánus naptár szerint számolják, a mozgó dátumúakat viszont a juliánus naptár szerint. Tehát az újnaptárista ortodoxoknál a templomi naptár szerinti december 25. egyezik a külső világ december 25. dátumával.

Azaz az újnaptárista ortodoxoknál a Karácsony (egy fix dátumú ünnep) ugyanakkor van, mint a katolikusoknál, viszont 13 nappal korábban, mint a réginaptárista ortodoxoknál. Ami viszont a Húsvétet illeti (ami egy mozgó dátumú ünnep), az ugyanakkor van a réginaptárista ortodoxoknál és az újnaptárista ortodoxoknál, s – általában, de nem mindig – máskor mint a katolikusoknál. A 15 kanonikus ortodox egyház közül újnaptáristák a következők: alexandriai, antióchiai, bolgár, ciprusi, görögországi, konstantinápolyi, lengyelországi, román.

Az albániai, az amerikai és a cseh-szlovák egyház pedig engedélyezi templomjainak, hogy saját hatáskörben döntsenek újnaptárista vagy réginaptárista rendet alkalmaznak-e, bár többségileg újnaptáristák.

A többi ortodox egyház réginaptárista: a grúz, a jeruzsálemi, az orosz, a szerb,

(A pontosság kedvéért meg kell jegyezni, hogy vannak „legújabbnaptáristák” is, akik teljesen a gregoriánus naptárt alkalmazzák, azaz a mozgó dátumú ünnepekre is, ez az Észt Ortodox Egyház és a Finn Ortodox Egyház, ezek azonban nem független egyházak, hanem a Konstantinápolyi Egyház autonóm részegységei.)