Nem érdemes hazudni az álláshirdetésben

By | 2023-10-27
Megosztás:

1998-ban pár hónapig biztonsági őr voltam. Helyileg ez a budapesti EMKE irodaház volt egyébként. Aztán sikerült elhelyezkednem egy bankban, de onnan kirúgtak a próbaidő utolsó napján. Így ismét kerestem biztonsági őri állást.

Volt egy hirdetés: idegen nyelven beszélő biztonsági őr kell, órabér 300-450 Ft, azonnali felvétel. Ez jónak számított, akkoriban 180-220 Ft között mozgott az órabér az iparágban.

Elmentem, azonnal felvettek. Elém tették a szerződést, persze időm se volt elolvasni, aláírtam. Mondták másnap jelenjek meg itt és itt, ott lesz az objektum (talán a Microsoft budapesti irodaháza volt, nem emlékszem már), most meg menjek és vegyem át az „egyenruhát”, ami meghatározott színű nadrág, nyakkendő és zakó volt, a többi az én dolgom (ing, cipő). Megyek is, közben belenézek  a szerződésbe, az áll benne, hogy 180 Ft órabér, majd 6 hónap próbaidő után 280 Ft. (Eleve milyen „próbaidő” vállalkozók között, hiszen akkoriban minden biztonsági őr jogilag vállalkozó volt?)

Mentem, csak nem a ruhát átvenni, hanem ki az épületből.

Aztán pár napig még hívogattak, hogy peres eljárás indul ellenem, mert szerződést szegtem. Mondtam „leszarom”, ők meg, hogy akkor indul a per. Ebben maradtunk, azóta is várom a meghívót a bíróságra.