Orosz karácsonyfa

By | 2014-12-25
Megosztás:

Valójában orosz karácsonyfa nincs. Az valójában újévi fa.

Az Orosz Ortodox Egyház is december 25-én ünnepli a Karácsonyt, az egyházi naptár szerinti december 25-én. Viszont az orosz ortodox egyházi naptár szerinti december 25. január 7-re esik a polgári naptárban. Az ok: a polgári naptár a Gergely-naptáron alapszik, s az Orosz Ortodox Egyház nem fogadta el a Gergely-naptárt.

Amikor elterjedt a XIX. századi Oroszországban nyugati importként a karácsonyfa, azt ugyanazon a napon állították fel, mint Nyugat-Európában, azaz a Gergely-naptár szerinti december 25-én, amikor Oroszországban még majdnem két hét van hátra Karácsonyig. Így a fa nem kapcsolódott össze Karácsonnyal, hanem újévi fa lett belőle.

Ennek az lett a mellékhatása, hogy a szovjet korban betiltották ugyan a Karácsonyt, de a fát nem. Nem volt értelme betiltani, hiszen vallási jelentősége nem volt, az Újév pedig a szovjet érában is hivatalos ünnep maradt.

Emlékszem, amikor a 80-as években szovjet középiskolába jártam, minden december közepén feldíszítettek egy hatalmas fenyőfát az iskola dísztermében, s az január közepéig ott állt.

A Szovjetúnió bukása után visszaállították a Karácsonyt hivatalos munkaszüneti napként, természetesen az Orosz Egyház naptára szerinti december 25-én, azaz azóta január 7.  Oroszországban munkaszüneti nap.