Összeveszés

By | 2021-09-26
Megosztás:

Sikerült megnézném a második ballib elővitát is.

Ami biztos volt: ha nyernének az összefogott ballibek, összevesznének – persze akkor is, ha veszítenének jövőre. Tulajdonképpen az egyetlen esély, hogy nem vesznek összes az, ha közel holtversenyt érnek el, mondjuk a Fidesznek lesz 100-102 mandátuma, nekik meg 97-99.

Most azonban úgy néz ki, már a választások előtt összeveszhetnek.

A Jobbik ma már minipárt, szervezeteinek nagy része nem létezik, tagjainak legnagyobb része szétszéledt, a párt kamuhírnevét csak a DK tartja fenn. Most ez nyilvánvaló lesz. De ez nem is gond, Jakab az, aki presztízsveszteség nélkül legkönnyebben kihátrálhat a harcból.

Ugyanez igaz Fekete-Győrre is, lassan megbékél a DK ifjúsági szervezetének szerepkörével.

Márki-Zay ellenben nem veszthet. Ez teljes összeomlást jelentene számára. Saját szervezete látványosan kudarcot vallott, ő maga ma már csak a nem elkötelezett ballibekre számíthat és a bohóc Jakakbból kiábárándult jobbikosokra. Karácsony lesz az utolsó szalmaszál számára, arra hivatkozva még feladhatja, hogy beáll Karácsony mögé. De amennyiben Dobrev nyer, ez lesz a végpont Márki-Zay számára.

Az egyetlen módja annak, hogy ne legyen szétesés már az igazi választás előtt az, ha Karácsony nyer. Ezt ugyanis mindenki más képes lesz elfogadni.

A DK viszont biztosra megy: bármi lesz, ők nyernek a végén. Ha Karácsony nyer most, ő lesz a hibás. De ha Dobrev nyer, akkor is Karácsony lesz a hibás a végső kudarcért. Jól látszik: Gyurcsány Ferenc és felesége az igazi profik ebben a társaságban, olyan helyzetbe tették magukat, ahol képtelenek veszteni.

A mostani vitán a felek tanultek az előző vitából: igyekeztek jobban különbözni egymástól. Én leginkább Jakabnál éreztem, hogy próbál valami keveset visszahozni a Jobbik eredeti szövegéből. Azt hiszem, már késő, a jobboldalú kiábrándultat jobban adja Márki-Zay.

Tippem: kiesik Fekete-Győr és Jakab az első három közül. Látva a képeken a hatalmas mennyiségű nyugdíjas szavazót, azt se tudom kizárni, hogy Gyurcsányné már az első körben megnyer mindent. Ha ez tényleg megvalósul – s ennek esélye nagy, miután Karácsony nyíltan humbugnak nevezte Dobrev feles többséggel való alkotmányozását, ez feldühíti a keménymag szavazókat -, szerintem Márki-Zay borítani fog mindent, s önállóan elindul az igazi választáson.