Távolságok

By | 2020-11-03
Megosztás:

Az ember haladásának sebessége hosszú távon mérve 5 km/h. Amikor meg lettek szelídítve az első hordásra alkalmas állatok – tehén, ló, teve -, majd a kerék fel lett találva kb. 5000 éve, ez a sebesség felment 15-30 km/h-ra. Természetesen mindez csak sík, akadálymentes területen.

A kedvenc példám Budapest és Szófia távolsága. Ez légvonalban kb. 630 km, de a lehető legegyenesebb közúton 780 km. Ez egyébként egy ősi útvonal: Szófiától egyenesen nyugatra Nišig, majd onnan északra Belgrádig, majd onnan tovább az ókori Via Militaris része (mai nevén E80-as út), majd onnan bb Szávaszentdemeterig, majd a mai szerb-horvát és horvát-magyar határon át Budapestig (mai nevén E75-ös út) – ez utóbbi a Vajdaságban átment a Duna jobb oldalára, míg ma a főút a Duna bal oldalán halad végig szerb, majd magyar területen, kihagyva Horvátországot (ennek oka, hogy a római időkben a Duna-Tisza köze nem volt a Birodalom része).

A legolcsóbb közlekedési módon, azaz gyalog ennek az útnak a megtétele 3 hétbe telik. Az iparosítás előtti korban a leggyorsabb lovas futároknak kb. 2 napba tellett, egy átlagembernek pedig ez 10 nap volt. Ma az út megtétele – levonva a határokon való várakozásokat – busszal kb. 8 óra, kocsival 6 óra, azóta hogy az út 90+ %-a autópálya, jelenleg 50 km-es szakasz nem autópálya csak, ez is épülőben van, 2023-ra várható a teljes befejezése. Persze a leggyorsabb a repülő, ezzel 55-60 perc az út jellemzően. Az arány a sebességben az őskor, a középkor, s a mai kor között kb. 500-250-1.

Ma az egész Naprendszer átszeléséhez a jelenleg létező leggyorsabb űrhajóval 19 év szükséges

Na most, ha ezt vesszük „őskornak”, akkor a hozzá képest „mai kor” sebessége azt jelentené, hogy a Naprendszer átszelhető lenne 2 hét alatt. Hatalmas sebességnek tűnik, de a valóságban ez azt jelentené, hogy a legközelebbi csillag eléréséhez 33 év kellene.

Azt hiszem, ezzel sikerült érzékeltetnem hogy a távolságban elért hatalmas, 500-szoros sebességnövekedés nulla közeli eredményt jelentene a csillagok közti utazásban, hiszen nem valószínű, hogy bárki is akarna 33 évig utazni a legközelebbi csillagig.

Az űr mérete egyszerűen olyan nagy, hogy az emberiség utóbbi 10 ezer év alatt elért műszaki fejlődéséhez hasonló szint megismétlése se hozna minket közelebb a célhoz. Egyszerűen nem lenne elegendő egy olyan forradalmian új eszköz kitalálása, mint ami a repülőgép volt a gyalogláshoz képest.