Tilos a rasszizmus a pályán

By | 2021-07-05
Megosztás:

Az UEFA azt mondja, a szivárványos zászló nem politikai jelkép. Ezt már az Eurovízió is meglépte, mely tiltja a részt nem vevő országok zászlaját, továbbá a politikát, de a szivárványos zászlót nem, mert „az nem politika„. Természetesen mindez marhaság, hiszen a szivárványos zászló a homoklobbi jelképe, s a homoklobbi pedig egy politikai szervezet.

De most nem ez a téma, hanem a rasszizmus kérdése. Mindjárt ki is derül mi a kapcsolat.

A játékosok kötelesek elfogadni a rasszizmus elvetését, antirasszista jelképek vannak a pályán. Persze lehet egy játékos titokban rasszista, ha közben látszólag leteszi az esküt az antirasszizmusra. Dehát ez teljesen abszurd. Ezen az alapon az is előírható lenne, hogy minden játékos tegyen hitet a vegatarianizmus mellett. Mi értelme ennek? Valójában racionális módon egyetlen dolog kötelező: a labdarúgás szabályainak betartása.

Hiszen mi a köze a labdarúgásnak az antirasszizmushoz? Semmi. Tegyük fel: XY játékos rasszista. Mi történne emiatt, hogyan hatna ez ki a játékra? Sehogy.

Persze ilyenkor jön az ellenérv: különböző fajú (rasszú) játékosok játszanak, így egy olyan játékos nem fogadható el, aki ellenérzéseit kimutatná más rasszal szemben. Nos, az érvelés hibás. A játékban az jelentene problémát, ha egy játékos tegyük fel sértegetne más játékost rassz alapon, hiszen a játékosok kölcsönös tisztelete alapvető. Azaz a magatartás tiltandó, de nem ilyen vagy olyan meggyőződés. Egy nem-rasszista játékos tiszteletlen viselkedése problámát okoz, míg egy rasszista játékos tiszteletteljes viselkedése pedig problémamentes.

Az ellenérv: a rasszista ember képtelen tiszteletet tanúsítani olyan ember iránt, aki más rasszhoz tartozik. Ez azonban természetesen nem igaz. Egyrészt, az ember nem ösztönlény, nem állat, így képes arra, hogy ne élje meg belső gondolait külső cselekedetekben. Másrészt pedig, a rasszizmusnak nem feltétlen eleme a más rasszúak elleni cselekvés, lehet a rasszista meggyőződés tisztán elméleti is.

Azaz a kötelező antirasszimus teljesen indokolatlan. Ez megalázó minden rasszistával szemben, hisz arra kényszeríti, vagy ne játsszon, vagy hazudjon, hogy játszhasson.

Szóval már maga az kötelező antirasszizmus egy rossz precedens. S láthatjuk, ma ezen a példán keresztül akarják behozni a homoklobbizmust is, hiszen ha azt lehet mondani, hogy az antirasszizmus nem politikai kérdés, akkor joggal mondhatja a homoklobbi: az ő ideológiájuk se az.