A becsületes csalók

By | 2012-09-09
Megosztás:

Pénzváltó előtt állok meg, nyilvánvaló, hogy miért. Be akarok váltani 1000 dollárt forintra. Akkori árfolyamon ez kb. 180 ezer forint.

Odajön 2 cigány fiatal és kíváló árfolyamot kínál. Valami teljesen irreális árfolyamot: 250 forintot egy dollárért. Mondom, hogy nem érdekel. Erre az egyik bedob a kocsi ablakán keresztül egy köteg pénzt! Mondja, hogy nyugodtan számoljam meg, mert ők nem csalók. Megszámolom: 250 ezer forint, 25 darab valódi tízezres, nem hamis (előzőleg bankpénztáros voltam egy ideig, megismerem).

Mondom: oké, elteszem a zsebembe a pénzt, majd előveszek 10 darab százdollárosot, s átadom nekik. Erre nagyon meglepődnek.

Mondja akkor az egyik, hogy valamit eltévesztett, adjam visza a pénzt, mert újra akarja számolni. Mondom: oké, kérem vissza én is az én pénzemet. Visszaveszem az 1000 dollárt, s visszaadom a 250 ezer forintot. Látom, hogy számolgatja, majd egy óvatlan pillanatban kicséreli egy másik pénzkötegre, s azt adja vissza, majd siettet, hogy gyorsan, mert menniük kell. Átveszem a köteget, persze az csak 20 ezer, mert a többi bankjegy valójában papírlap, csak az első és az utolsó valódi. Mondom, hogy ez nem jó, a MÁSIK köteget kérem.

Erre összenéz a két cigány fiatal, majd röhögni kezdenek, s megkérdezi az egyik:
– Öreg, te honnan ismered ezt a trükköt?

Szinte baráti hangulat alakul ki a végén. Bemegyek váltani a pénzváltóba, s mikor kijövök, az egyik még búcsúként odaszól, hogy vigyázzak nagyon, mert ez egy veszélyes környék, s zsebesek dolgoznak errefelé.