Mi a modernitás?

By | 2021-05-20

A magyarázatnak szintjei vannak. Van amikor szellemi szint kell, amolyan elméleti-filozófiai alapon. Van amikor közéleti magyarázat kell. S van – ez a legalacsonyabb – hétköznapi, bulvárszintre kell levinni a magyarázást.

Sokszor írtam az első 2 szinten a modernitásról.

De mit mondok azoknak, akik ennél egyszerűbbet akarnak?

Nos, én azt szoktam mondani, a modernitás legfőbb jelen a nagyipari állattartás. S nem, nem vagyok se vegetáriánus, se állatijogok híve. Igenis az állat az embernek van, semmi gond a megölésével.

A modernitás előtt a háziállat megölésének egyetlen célja az élelem biztosítása volt. Az ember tisztában volt cselekedetével, tudta annak tartalmát, sőt bűnös lényegét is – emlékeztető: a keresztény tanítás szerint a húsevés ideiglenes jelenség, nem kötelező része az emberi természetnek, az újjászületett ember a jövőben növényevő lesz.

A modernitásban viszont a háziállat megölésének célja a profit. Immár nem azért öljük meg pl. a csirkét, mert levest szeretnénk belőle készíteni, hanem mert a szabad piac láthatatlan keze azt parancsolja, hogy öljük meg, hiszen így lesz több pénzünk.

Ez a különbség jól érzékelteti a modernitás mocska és a pre-modern szakralitás eltérését.

kép egy harcos állatijog-védő videóból, amivel nem értek persze egyet, de a kép pont jó